Konut Haberleri
06 Ağu 2017 09:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:20

Fahiş emlak vergisi mahkemelere taşındı!

Emlak vergisi oranlarında fahiş bedellere itirazlar devam ediyor. 4-5 katına çıkan vergilerle ilgili dava açan mülk sahipleri adli tatil nedeniyle beklemek zorunda kaldı.

Fahiş emlak vergisi mahkemelere taşındı!
Fahiş’ denilebilecek artışların yaşandığı belirtilen emlak vergisinde, bazı ilçelerde bu artışlar 4-5 katı aşıyor. Emlak vergisinde 2018 yılı için öngörülen vergi artışının yansımaları sürüyor.

Türkiye’de bulunan tüm binalar, araziler ve arsaların tabi olduğu emlak vergisi, vergi değeri esas alınarak yıllık olarak yapılıyor. Vergi değeri ise Takdir Komisyonlarınca dört yılda bir olmak üzere hesaplanıyor. 2018 yılında yeni belirlenen vergi değerleri yürürlüğe girecek ve 4 yıl süre ile geçerli olacak.

Binlerce dava geliyor

Gayrimenkul hukuku avukatlarından Mustafa Güneş, konuyla ilgili kendilerinin 300 dava açtığını belirterek, pek çok avukatın da açtığı davalarla birlikte emlak vergisinde binlerce davanın oluşacağını söyledi. Uzmanların verdiği çeşitli bilgilere bakıldığında belediyeler ve takdir komisyonları olmak üzere iki tarafta da sorunlar yaşanıyor.

Mustafa Güneş, uzun yıllar belediyelerin seçimler başta olmak üzere vatandaşla karşı karşıya gelmemek için emlak vergisi oranlarını oldukça düşük tuttuğunu anımsattı. Takdir komisyonlarının ise daha önce mülkün gerçek değeri ile emlak beyan değeri arasında önemli farklarla düşük değerler verdiklerini belirtti.

Mustafa Güneş, “Kayıt altında olan kurumlara, şirketlere bakıldığında onlarda bir sorun ortaya çıkmıyor. Çünkü emlak değeri de beyan da aynı ve benzer oranlarda bir ödeme yapıyorlar. Belediyeler yeni bir gelir kapısı olarak görmüş olabilir. Takdir komisyonları ise çeşitli noktalarda hatalı hesaplamalara gitmiş görünüyor” dedi.

Mahkeme masrafı 2 bin TL

Konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekleyen vatandaşın mahkeme masrafı 2 bin TL'yi buluyor. Daha önce yaşadığı ilçede 9 bin lira vergi ödediğini belirten bir okuyucu, şu anda emlak vergisinin 19 bin 500 liraya çıktığını belirtiyor. Mahkemenin tüm masraflarını da hesaplayan okuyucu, 2 bin liranın üzerinde bir bedel oluştuğunu kaydediyor. Mektupta ayrıca, “Bu iş belediyelerin geliri adı altında olduğu için yine belediyelerin çözmesini bekliyoruz. Bizim oluşturmadığımız bir vergi artışı için ödeme durumu olmayanlar mahkeme masraflarını ödemeye çalışıyor” denildi.


ETİKETLER
#emlak vergisi