Dekorasyon
31 Mayıs 2014 11:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:08

Evinizi tasarlarken yardım alın

Konutta dekorasyona başlamadan önce doğru bir araştırma sürecinden geçilmesi gerektiğini belirten Yüksek Mimar Bahar Aykaç, ‘sağlık getiren evler’ olarak da bilinen Green Village konseptini anlatıyor

Evinizi tasarlarken yardım alın
Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde yeni bir evi dekore etmek ya da mevcut evimizi yenileme işiyle karşı karşıya kalırız. Bazen bu konuda profesyonel bir yardım alabiliriz, bazen de kendi başımıza en doğru yolu bulmaya çalışırız.

Evinizi değiştirme ya da yenileme kararını aldığınız andan itibaren bize yol gösterecek hazırlık adımları şöyle sıralayabiliriz:

-  İlk iş olarak oturduğunuz mevcut evinizi objektif olarak incelemeye başlayın. Evinizde sevdikleriniz ve sevmediklerinizin bir listesini çıkarmalısınız. Evinizin stili, renkleri, mobilyaları hakkındaki düşüncelerinizi tartın. Bu liste size yeni evinizi kurgularken önemli bir yol gösterici olacaktır. Ana kural tahmin edeceğiniz gibi çok basit; yeni evinizde sevdiklerinizi tekrar edin, sevmediğinizden kaçının.

-  İkinci adım olarak hayal kurun. Hiç bütçe sınırlamanız olmasaydı, evinizde neler yapardınız? Daha sonra bu hayalinizde, olanaklarınız dahilinde gerçekleştirebileceklerinizi belirleyin. Bütçeniz dahilinde belli bir süre sonra yapabileceklerinizi de planlamanıza dahil edebilirsiniz. Beğendiğiniz yemek masasının sandalyelerini bir kaç ay sonra da satın alabilirsiniz mesela.

-  Daha sonra araştırma safhasına geçin. Dergiler karıştırın, beğendiğiniz Dekorasyon örneklerini ayrı bir yere toplayın. İnternetten yararlanın, editörlük yaptığım 3oda1salon.net gibi web sitelerindeki ev dekorasyon örnekleri size ilham verir. Beğendiğiniz ev dekorasyon örneklerini biriktirin. Bu, birkaç günde olacak bir iş değildir, kendinize araştırma için birkaç hafta zaman ayırmanızda fayda var.

-  Evde yaşayacak aile bireylerini sürece dahil etmeye çalışın. İşin başında olaya dahil olmaları çok daha doğru olacaktır. Yoksa siz belli bir yol katettikten sonra eşinizin ‘aslında ben böyle birşey istemiyordum’ demesi sizi en başa döndürebilir. Ayrıca gereksiz tatsızlıklara da neden olur.
Aile bireyleri beğendikleri dekorasyon örneklerini ortaya koyduklarında ortak paydalar ve ayrılıklar daha net bir şekilde belirlenebilecektir.

-  Ne istediğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Bu sizi rahatsız etmesin. Birçok kişi aynı duyguları hisseder. Topladığınız fotoğraflardaki stillere, kullanılan renklere, malzemelere, mobilya detaylarına dikkat edin, size rehberlik edeceklerdir.

-  Mevcut evinizden kullanmak istediğiniz ya da zorunda olduğunuz parçaları da ayırmak gerekir. Bu parçaların bazılarının bakım görmesi bazılarının da yeni tarzınıza göre değişiklik geçirmesi gerekebilir. Mobilyaların cilalanması, koltukların kaplanması gibi.

-  Sonunda evinizde yaratmak istediğin atmosfer hakkında bilgi sahibi oldunuz. Kullanacağınız renkler, stiliniz, sevdiğiniz malzemeler aşağı yukarı belirlendi. Artık mağazaları dolaşma, ustalarla konuşma, kısaca harekete geçme zamanı.

İLGİNÇ PROJELER
Di Caprio’nun konsept evi

Ünlü Hollywood starı Leonardo Di Caprio,  New York’da ‘Green Village’ adındaki yeni bir kompleksten ev satın aldı. Doğaya düşkünlüğü ile tanınan star, Manhattan’ın yeni gözdesi ‘sağlık getiren evler’ olarak ünlenen projeyi pek beğenmiş.

Bu evler tam da Caprio’nun hayat felsefesine uymuş. Evler tamamen geri dönüşümlü malzemeler kullanılarak inşa edilmiş. Sakinlerini daha sağlıklı yapmayı hedefleyen evlerin duşları C vitamini eksiğinizi tamamlıyor! Yer döşemeleri iskelet yapınızı güçlendirecek şekilde tasarlanmış. Musluklardan akan sular vücut için faydalı ekstra mineraller içeriyor. Evlerin içerisine sürekli oksijeni yüksek, temiz hava veriliyor.

Delos şirketi tarafından geliştirilen proje bu yaklaşımdaki ilk projelerden. Columbia Üniversitesi ve Mayo Clinic tarafından geliştirilen en son teknikler, ev sakinlerini daha sağlıklı yapmayı hedefliyor.

Tasarım Dünyası
Küvet ve duş keyfi aynı anda

Tasarımcılar her alanda alışılmışın dışına çıkarak fark yaratmaya devam ediyor.
‘Rotator’ adlı bu tasarım da banyolarda kullandığımız iki ayrı fonksiyonu bir araya getirmeyi başarmış. Dünyaca ünlü tasarımcı Ron Arad’ın Teuco firması için tasarladığı bu yenilikçi ürün,küvet ve duş keyfinden istediğinizi bir parmak hareketi ile yaşayabilmenizi sağlıyor.

Duvara monte edilen bu modern tasarım sayesinde küvette dinlendikten sonra mekanizmayı baş aşağı ederek duşunuzu alabiliyorsunuz.
Böyle bir tasarımı kullanmak için oldukça yüksek tavanlı ve geniş bir banyoya ihtiyaç olabilir.