Konut Haberleri
01 Kas 2012 11:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:07

Evinizi oda oda satın alın!

Vatandaşın evini metrekare metrekare satın alabilmesini sağlayan "gayrimenkul sertifikası" sistemi yeniden hayatımıza giriyor!

Evinizi oda oda satın alın!

Konut şirketleri, Sermaye Piyasası Kurulu’yla  anlaşarak daha önce uygulanan fakat başarılı olmayan ilginç bir düzenlemeyi yeniden hayatımıza sokuyor.

Düzenlemenin adı gayrimenkul sertifikası. SPK'nın 1995 yılında çıkardığı bir tebliğ ile 1996'da Emlak Bankası tarafından Ataşehir'de 382 konut için ihraç ettiği ancak beklenen ilgiyi görmemesi nedeniyle unutulan düzenleme şimdi güncellenecek ve yeniden vatandaşın hayatına girecek.

Habertürk’ün haberine göre, Gayrimenkul sertifikalarının vatandaşa sağlayacağı en büyük avantaj konutun artık tamamını aynı anda satın almak zorunda kalmaması olacak. Sertifikalar borsada satılacağı için vatandaş metrekare metrekare toplayıp evin sahibi olacak veya projenin bitimine kadar topladığı sertifikayı inşaatı yapan firmaya satıp çıkabilecek.

Vatandaşın gerektiğinde konutun 1 metrekaresini bile satın alacağı gayrimenkul sertifikasını şirketler projelerine başlarken çıkaracak ve borsada ihraç edecek. Örneğin bin konutluk projenin 500 adedini direkt olarak satışa çıkaracak olan şirket geri kalan 500 konut için 500 binmetrekarelik sertifika çıkaracak. Ancak her dairenin sertifika değeri aynı olmayacak. Alt katta ve kuzeye bakan dairenin değeri 80 sertifika ederken aynı büyüklükte ve güneye bakan ve orta katta bulunan dairenin değeri 120 sertifika olabilecek. Sertifikalar borsada işlem göreceği için 120 sertifikayı toplayan vatandaş proje bitiminde gidip güney cepheli dairenin sahibi olacak.

Haberin tamamını okumak için linke tıklayın:

http://ekonomi.haberturk.com/emlak-mortgage/haber/789429-evinizi-oda-oda-biriktirin