Emlak Konut
25 Haz 2017 11:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Ev satışında muafiyet 10 yıla çıkıyor!

Ev, arsa gibi gayrimenkulünü satanlara getirilen vergi muafiyeti 10 yıla çıkıyor.

Ev satışında muafiyet 10 yıla çıkıyor!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir Vergisi Kanun taslağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Akşam gazetesinin haberine göre, Ağbal, kademeli vergilendirmeyi öngören düzenlemeyle, 5 yıldan sonra yapılan satışlar için yapılan muafiyet 10 yıla çıkacağını söyledi. Ağbal, 10 yıldan önce yapılan vergilendirmenin ise kademeli hale getirileceğini belirtti.

Ağbal, “2 tam yıldan fazla süreyle elde tutulup çıkarılırsa yüzde 40'ı, 3 yıl elde tutup satarsa yüzde 50'si, 4 tam yıl elinde tutup, elden çıkartırsa yüzde 60'ı, 4 tam yıl elinde tutup çıkarırsa yüzde 75'ini vergiden istisna tutuyoruz. Mevcut durumda bu istisnalar yok. İlk defa getiriyoruz. Burada süreyi 5 yıldan 10'a çıkarıyorum ama 5 yıldan sonra aldığımız vergi sadece kazancın yüzde 25'i” şeklinde konuştu.

Mevcut Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'na göre,  gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla ilgili 5 yıl olan muafiyet süresinin kaldırılması ve ne zaman satarsanız satın vergi alınması planlanıyordu. Ağbal, en son Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) yapılan çalışmada 5 yılın 10 yıla çıkarılmasının önerildiklerini vurgulayarak, "Tabi bunu Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. 2013'deki tasarıda hangi zamanda satarsanız satın vergi ödemeniz gerekiyordu. Uygulaması, takibi zor. Toplum vicdanında itirazların yükselebileceği bir alan" şeklinde konuştu.

Şu anda işletme sahibinin yediği yemeği de gider olarak yazamadığını belirten Ağbal, "Ya da işletmeyle ilgili bir takım giyim eşyaları alıyor, bunları da gider yazamıyor. Her türlü iaşe harcamalarının indirimine bu kanunda imkan veriyoruz" diye konuştu.

2 YILDAN ÖNCE ÇIKARIRSANIZ...

Yeni çalışmayla muafiyet süresinin 10 yıla çıkarılacağı bilgisini veren Ağbal, "Şu andaki mevcut Gelir Vergisi Kanunu'nda 5 yıldan önce gayrimenkulü sattığınızda bütün kazançtan vergi alınıyor. Yeni getirdiğimiz tasarıda '2 yıldan önce elden çıkarırsanız kazancın tamamı üzerinden, 2 yıldan sonra elden çıkarırsanız yüzde 40'ını vergiden istisna ederiz' diyoruz. Muafiyet süresini 10 yıla çıkararak vergi avantajı getiriyoruz. Şu anda kazancın yüzde 100'ü üzerinden vergi alınırken, yeni düzenlemede elden çıkarılan yıla göre farklılaştırıyoruz" dedi.

Ağbal, "Yeni kanunda eşe ve çocuğa işletmede ödenen ücret gider olarak yazılabilir. Ama hile, hurda olmaması lazım" dedi.