Konut Haberleri
08 Nis 2016 10:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:11

Ev almak isteyenlere müjde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz koridorunun üst bandını indirmesi özellikle konut almak isteyenler için büyük umut oldu.

Ev almak isteyenlere müjde
Konut ihtiyaçları ile birlikte vatandaşlar, kiralık konutların yerine satılık evlere yöneldi. Ev alacak imkanı olmayan vatandaşlar ise ev kredisi kullanarak konut sahibi olmaya çalışıyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz koridorunun üst bandını indirmesinin ardından gözler kredi maliyetlerine çevrildi.

Destek Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık indiriminin kredi faizlerinin düşmesi yönündeki beklentiyi arttırdığını kaydetti.

Göksu, "Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası ile bankaların maliyetleri arttı. Bu maliyet büyük oranda kredi faiz oranlarına yansıtılıyor. Merkez Bankası’nın 24 Mart tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında politika faizini ve gecelik borçlanma faizini sabit bırakırken koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10.50’ye indirdi" hatırlatmasını yaptı.

Bankanın, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını belirttiğini kaydeden Göksu, "Şubat ayı enflasyonunun gerilemesinin ardında sadeleştirme politikası izleyerek faiz koridorunu daraltan bankanın, düşüş gösteren Mart ayı enflasyon rakamlarının ardından faiz indirimine devam edebileceği beklentisi oluştu. Bu da kredi faizlerinin düşeceği yönündeki beklentiyi destekledi" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı son konut satış istatistiklerine de dikkat çeken Göksu "Şubat ayında konut satışları önceki yıla göre yüzde 7 oranında artış ile 101 bin 703’e yükseldi. Bir önceki aya göre ise, yüzde 20’nin üzerinde artış kaydedilmiştir.

Bu toplam konut satış rakamında ipotekli (kredili) satışların payı ise yaklaşık yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikası nedeniyle yüksek seyreden faiz oranları kredili satışların hızını yavaşlatmış görünüyor" dedi.