Konut Haberleri
30 Mayıs 2020 11:53 Son Güncelleme: 30 Mayıs 2020 12:24

Ev almak isteyenlere geri ödemesiz 30 bin TL

Ev almak işteyenlere devlet birçok destek veriyor. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut hesabı açıp birikimlerine 29 bin TL devlet desteği alabilir.

Ev almak isteyenlere geri ödemesiz 30 bin TL

Konut hesabı, vatandaşların uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve gerekli şartların sağlanmasıyla beraber Devlet katkısının da birikime eklendiği bir tasarrufa teşvik çalışması sunuluyor. Konut hesabı, yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek için gerçekleşti. Konut hesabı uygulamasıyla ev birikimi yapanlara devletin desteği arttı. 25 bin TL olan konut desteği 29 bin TL'ye ulaştı. İşte tüm detaylar...

TEK FIRSAT TOKİ  DEĞİL

Takvim'de yer alan habere göre; TOKİ projelerinin yer aldığı bölgelerde yaşamak istemeyen veya şartları yerine getiremeyen vatandaşlar için başka cazip fırsatlar da yer alıyor. Bunların başında devletin hibe desteği sunduğu konut hesabı uygulaması bulunuyor. Konut hesabına 30 bin TL'yi aşan hibe desteği sunuluyor.

EV ALANA DESTEK

Konut hesabı uygulamasına hibe miktarı yeni yılda artıyor. 5 yıl birikimde bulunan ilk evini aldığında 30 bin lira alabilecek. 5 yıl veya daha uzun sürede 121 bin 334 lira biriktirene, ev aldığında 30 bin 333 lira katkı verilecek.

Bankada 3-5 yıl düzenli birikim yapanlara ilk evini aldıklarında devlet katkısı verilmesini kapsayan konut hesabında tutarlar, yeni yılda yüzde 22.58'lik yeniden değerleme oranında yükselecek.

Bu durumda; hesaba aylık ödemede alt sınır 475,82, üst sınır 4 bin 758 liraya çıkacak. Hesaba açılışta bir defada yatırılabilecek azami tutar da 57 bin 96 liraya yükselecek. Devlet katkısı tavanı ise 24 bin 746 liradan 30 bin 333 liraya çıkacak. 5 yıl veya daha uzun sürede 121 bin 334 lira biriktirene, ev aldığında 30 bin 333 lira katkı ödenecek..

KONUT HESABI NASIL AÇILIR?

Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanı ile Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açılması gerekiyor. Konut hesabının açılabilmesi için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması şartı bulunuyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabiliyor.

DEVLET KATKISI NEDİR?

Ödemelerini 3 yıldır düzenli olarak para yatırma ve çekme limitine uygun şekilde tamamlayan vatandaşlar, konut edinimi tarihinden bu yana altı ay içinde banka şubesine gidip konut tapusu ile başvuru yapabiliyor. Banka ilk on iş günü içinde isteği Bakanlığa iletiyor ve Bakanlığın uygun bulması durumunda Devlet Katkısı tutarı hesaba yatırılıyor.

DEVLET KATKISI NASIL HESAPLANIR?

Devlet katkısı hesaplamasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınıyor. Devlet Katkısı katılımcının konut hesabına yaptığı düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanıyor. Ziraat Bankası'nın açıkladığı verilere göre, devlet katkısı düzenli ödeme süresi:

36 ila 47 ay olanlar için, hesap üzerindeki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak, ödenecek tutar 16 bin 313 Türk Lirasını geçemez.

48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18'idir. Ancak, ödenecek tutar 17 bin 568 Türk Lirasını geçemez.

60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25'idir. Ancak, ödenecek tutar 24 bin 746 Türk Lirayı aşamaz. Bu şart ile bu yıl itibarıyla 30 bin 323 TL olarak açıklandı.

KONUT HESABI AÇILIŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Ziraat Bankası'ndan alınan verilere göre,
Aylık ödemelerle ilgili alt sınır 388 TL üst sınır 3 bin 881 TL oldu.
Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.164 TL üst sınır 11 bin 644 TL olarak açıklandı.  Açılış sırasında bir kerelik azami 46 bin 579 TL'ye kadar para yatırılabiliyor.