Konut Haberleri
12 Haz 2014 11:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:13

Ev alırken bu oyuna gelmeyin!

Herkesin hayalidir kendi evinin sahibi olmak. Ancak emlak satın alırken başınıza gelebilecek bu oyuna dikkat!

Ev alırken bu oyuna gelmeyin!
Gayrimenkul piyasasında satışa çıkartılmış binlerce mülk var. Herkes mülkünü değişik yöntemlerle satışa sunmakta. Kimi sanal ortamda ilanlar vererek şansını aramakta, kimi emlakçı aracılığı ile daha hızlı satılacağını düşünerek emlakçılardan yardım almaktalar.

Şöyle bir ilanla karşılaşabilirsiniz!

Yüksek kira getirisi olan fiyatı da kira getirisine göre çok uygun gözüken bir dükkan, mağaza ya da merkezi konumda bir ofis katı. Örneğin ilanda ki dükkanın satış değeri 400.000 TL, kirası ise 6000 TL orantıya bakarsak bu fiyata alınacak bir dükkanın kira getirisi oldukça cezbedici.

Peki, piyasada yaşanan bu tür pek çok olayda işin aslı ne? 

Piyasa da bu fiyata bir gayrimenkulün böyle bir yatırımla böyle bir kira getirisi olması imkansız ve mantık dışı. Pek çok kişi böyle bir yatırımın cazibesine kapılıp karlı bir yatırım yaptığı düşüncesi ile parasını yatırmakta ve sonunda hayal kırıklığına uğramakta.

Çünkü bu cazip yatırımı planlamış olanlar var. Uzun süre satamamış olduğu dükkanını nasıl cazip hale getiririm de satarım diyen mal sahibi veya emlakçılar, alınacak dükkanı yüksek kiradan gerçek olmayan bir kontrat yaparak ve 3-5 ay bu yüksek kiradan gerçek olmayan kiraları da hesaba yatırarak reelmiş gibi göstererek mülkleri çok cazip bir şekle getirmekte. Peki, siz gayrimenkulü aldıktan sonra ne olacak. 400.000 TL ye gayrimenkul aldım 6000 TL kira alacağım hayali ile almış olduğunuz mülkün kiracısı en fazla 1 ay sonra kontratı fesih ederek tahliye edecektir. Dükkanınız boşaldığın da örneğin yarı fiyatına bile dükkanı kiraya veremeyeceksiniz. Böylece karlı yatırım hayaliyle aldığınız mülk size zarar olarak geri geri dönecektir.

Bu tip oyunlara dikkat ve gayrimenkule örnek şekilde ki gibi kira getirisi olacak diye yatırım yapmayı düşünüyorsanız. İncelemenizi iyi yapın ya da o bölgeyi iyi bilen bir bilene danışın.