Konut Haberleri
10 Ara 2019 12:30 Son Güncelleme: 10 Ara 2019 12:32

Ev alacaklara ve kiracılara devlet desteği!

Devlet ilk defa ev alacaklara aylık 25 bin liraya varan destek ve kiracılara devletten 1150 lira kira yardımı yapılıyor. İşte ev ve kira desteği başvuru şartları...

Ev alacaklara ve kiracılara devlet desteği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca müjdelenen destgek programı kapsamında ilk defa ev alacak olanlara 25 bin lira destek verilecek ve kirasını ödeyemeyenlere 1.150 lira tutarında kira yardımı yapılacak. 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu bölgelerde yardım tutarı 715 TL olarak açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca açıklanacak planlanlamalara devam edecek. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar belirli bankalara gidip konut hesabı açıyor. Peki ev ve kira desteği başvuru şartları nedir?

KONUT HESABI ÖDEME

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşar bankalara gidip konut hesabı açıyor. Hesabını açan ve düzenli ödemesini yapan vatandaşlara kira desteği veriliyor. 

KONUT HESABI NEDEN AÇILIR?

Konut hesabı ile devlet, vatandaşın hem birikim yapmasını ve ev sahibi olmasını olmasını planlıyor. Uygulama kapsamında konut stoklarının eritilmesi amaçlanıyor. 

Bankaların 'tasarruf hesapları' sınıfı içerisinde yer alan konut hesabında birikim yapma şartı bulunuyor. 3 yıl boyunca düzenli olarak birikim yapılması durumunda devlet 25 bin TL'ye kadar destek veriyor.

HANGİ BANKALARDA KONUT HESABI AÇILIR?

- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Şekerbank
- Finansbank
- Denizbank
- İş Bankası
- Kuveyt Türk

NE KADAR DESTEK VERİLİYOR?

Konut hesabı uygulaması kapsamında 36 ila 47 ay arasında birikim yapanlar, konut hesaplarında toplam biriken bakiyenin yüzde 15'i kadar devlet destek veriyor. Bu durumda devlet desteği ödemesi en fazla 16 bin 313 TL 21 kuruş oluyor.

Konut hesabı uygulamasında 48 ila 59 ay boyunca birikim yapılması halinde yüzde 18'e kadar devlet desteği veriliyor. Devlet desteği ödemesi de 17 bin 568 TL'ye denk geliyor. Konut hesabında 60 ay (5 yıl) boyunca para biriktiren vatandaşlar için yüzde 25'lik katkı sunuyor. Devlet ilk evlerini alacaklar vatandaşlar için 24 bin 746 TL'lik destek sağlıyor.

İLK DEFA EV ALACAKLARA 25 BİN TL DESTEK ÖDEMESİ

Kira yardımlarının dışında devletin sağladığı bir diğer destek ise ilk defa ev alacak vatandaşlar için verilen karşılıksız ödeme. Ev almak isteyen, planlaması yapan vatandaşlar bunun için birikim yapmaya karar verirlerse devlet bu konuda destek sağlıyor. Bankadan konut hesabı açan vatandaşlar belli bir süre boyunca bu hesapta para birikiriyor. Bu birikim belli bir süre dolana kadar devam ederse 25.000 TL'ye denk gelen karşılıksız destek sunuluyor. Konut hesabı ile hibe destek almak için "Türk vatandaşı olmak, 07.04.2015 itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı bir konut sahibi olmamak, Konut satın almadan önce en az 36 ay boyunca bankada konut hesabı açarak düzenli birikim yapmak, Konut satın aldıktan itibaren 6 (altı) ay içinde gerekli belgelerle banka hesabı açtığı bankaya başvuruda bulunmuş olmak," şartları bulunuyor.

ÇEVRE BAKANLIĞI 1150 TL KİRA DESTEĞİ

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı kentsel dönüşümde evleri yıkılan vatandaşlar için kira yardımı veriyor. Başvuru yapılması durumunda gerçekleşen bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişiklik gösteriyor. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödeniyor. Çevre ve Şehirclik Bakanlığı'nca verilen kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar yükseliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuru yapmak zorundarlar, ödemeler otomatik bağlanmıyor. Başvurularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerinde ya da belediyelerde yapılıyor.

KİRA YARDIMI NE KADAR SÜRE VERİLİYOR?

Kentsel dönüşümed yeni bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen devlet yardımı yüzde 20 oranında yükseldi ve bu yardım 18 ay boyunca yapılacak. 18 ay bütün kiracılara yardım yapılacak ancak bazı kiracıların evleri riskli ve rezerv dönüşümde, bu evlere 36 aya kadar kira yardımı yapılacağı da bildirildi. Kira yardımları kentsel dönüşüm yapan evler için geçerlidir.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm kapsamında konutunuz varsa tahliyeden itibaren başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bu tarihten 1 yıl içinde başvuruda bulunmalısınız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurularınızı yapmanız gerekiyor. İstanbul, Bursa ve  İzmir  de kentsel dönüşüme katılacak olan konutlar için Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri de başvuruları alınıyor. Başvuru için gerekli belgeler hakkında bilgi edinmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi intenet sitesinde yer alıyor.