Konut Haberleri
15 Şub 2020 10:42 Son Güncelleme: 15 Şub 2020 10:45

Ev alacaklara devletten 30 bin lira destek

Ev sahibi olmak isteyenlere ve kirada oturan vatandaşlara güzel haber geldi. Devlet ilk kez ev alacaklara 30 bin lira hibe para desteği verirken, kentsel dönüşüm kapsamında 1.150 lira kira yardımı yapacak.

Ev alacaklara devletten 30 bin lira destek

Devlet ev sahibi olmak isteyen ve kirada oturan vatanşlar için müjdeleri peş peş verdi. TOKİ eliyle dar gelirlilere kira öder gibi ev alma imkanı sunulurken, konut hesabı ile de birikimlere yüzde 25 civarında destek sağlanıyor. Ev almak isteyen vatandaşlar konut hesabı açıp birikimlerine 30 bin TL hibe alabiliyor. Günümüzde kamu bankalarının yanı sıra çok sayıda özel bankanın da konut hesabı hizmeti de bulunuyor.

ÇEVRE BAKANLIĞI 1150 TL KİRA DESTEĞİ

Takvim'de yer alan habere göre; Çevre ve Şehirclik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı veriliyor. Başvuru yapılması durumunda verilen bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişiklik gösteriyor. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olurken, nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL oluyor. Çevre ve Şehirclik Bakanlığı'nca sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya ulaşıyor. Kentsel dönüşümde kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuru yapması gerekiyor. Başvurular ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyelere yapılıyor.

AİLE BAKANLIĞI KİRASINI ÖDEMEYENLERE YARDIM SAĞLIYOR

Kira desteği veren bir diğer bakanlık ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. Aile Bakanlığı'nca yapılan kira yardımı ödemeleri tüm vatandaşlara, maddi durumlarına göre yapılıyor. Maddi durumu kötü olan ve kirasını ödeyemeyecek seviyede olan vatandaşlara yapılan kira yardımı ödemeleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ödenir. Aile Bakanlığı kira yardımı ödemelerinden yararlanmak amacıyla vatandaşların sağlamaları gereken şartlar yer alıyor. Bu şartlar arasında,"ailenin maddi olarak zor durumda olması. başvuru yapacak kişinin üzerinde herhangi bir gayrimenkul, arsa, ev, arazi gibi mal olmaması, yine başvuru yapacak kişinin SGK'lı olarak herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması, sosyal güvencesinin bulunmaması " koşulları var. Bu şartları sağlayan vatandaşlar bulundukları ile veya ilçelerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuruda bulunabiliyor.

KİRA YARDIMI NE KADAR SÜRE VERİLİYOR?

Geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm ile konusunda yeni bir gelişme meydana geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen devlet yardımı yüzde 20 oranında arttı ve bu yardım 18 ay boyunca yapılacak. 18 ay bütün kiracılara yardım yapılacak ancak bazı kiracıların evleri riskli ve rezerv dönüşümde, bu evlere 36 aya kadar kira yardımı yapılacağı da bildirildi. Kira yardımları kentsel dönüşüm yapan evler için geçerli sayılıyor.

TEK FIRSAT  TOKİ  DEĞİL

TOKİ projelerinin olduğu yerlerde yaşamak istemeyen veya şartları yerine getiremeyen vatandaşlar için başka cazip fırsatlar da bulunuyor. Bunların başında devletin hibe desteği sunduğu konut hesabı uygulaması yer alıyor. Konut hesabına 30 bin TL'yi aşan ibe desteği veriliyor.