Konut Haberleri
30 Mar 2016 08:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:10

Etten sonra şimdi de sütte kriz kapıda!

Aylardrı Tarım Bakanlığı ve üretici arasında devem et krizi ertesi şimdi de süt krizi kapıda...

Etten sonra şimdi de sütte kriz kapıda!
Et fiyatı ertesi süt kriz de kapıda... Çiğ süt fiyatlarının 80 kuruşa kadar düşmesinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla piyasaya müdahalede bulunan ESK’nın, süt alımlarına 24 Mart’ta başladığını anlatan Uzun, operasyonları 4 bölge ve 7 ilde sürdürdüklerini ifade etti. Uzun, üretici birlikleri aracılığıyla piyasadan litresi 1.15 liraya sütü aldıklarını ve birliklere süt alım hizmetleri karşılığında nakliye primi verdiklerini kaydetti.

4 günde 280 ton süt topladıklarına dikkati çeken Uzun, “Bize verilen bilgilere göre alım yapılan bölgelerde süt arz fazlasının bin 650 ton olduğu söyleniyordu. Ne kadar gelirse, bir sınırımız yok hepsini alacağız. Bu müdahalemiz üretici fiyatları 1.15 liraya çıkana kadar sürecek” diye konuştu.
Fiyatlar hareketli
Müdahale öncesinde litraesi 1.15 liradan satılan yerler bulunduğunu ancak bununla birlikte 80-90 kuruştan satılan lokasyonlar da olduğunu dile getiren Uzun, süt alımları başladıktan sonra fiyatlarda yukarıya doğru bir hareketlenme görüldüğünü söyledi.

Süt tozu üretimi için de sanayicilerle anlaştıklarını, ödemelerde kaynak sıkıntısının olmadığını anlatan Uzun, “İhtiyaç olan bütün illerde, üretici ‘Ben 1.15 liradan satamıyorum’ dediği her yerde süt alımı yapacağız” dedi. Üreticinin, süt fiyatları maliyetin altına düştüğünde süt hayvanlarını kestiğine dikkati çeken Uzun, “Bu sefer de ana olmayınca, dana olmuyor. Kesilecek hayvan bulunamıyor. Eğer bu şekilde devam edilir, müdahale edilmezse, 1-2 yıl sonra et krizi olarak ortaya çıkacak, sadece süt krizi değil” ifadesini kullandı.
 
ETİKETLER
#süt #et