Konut Haberleri
19 Şub 2016 07:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:04

Ette ayar 1 ayda 6 lira düşürür

Tarım Bakanlığı'nın yapacağı vergi ayarının 1 ayda et fiyatlarını sadece 6 lira düşüreceği açıklandı.

Ette ayar 1 ayda 6 lira düşürür
Tarım Bakanlığı'nın önlemi az mı? Kırmızı ette alınan pek çok önleme rağmen ucuzlama sağlanamadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kısa süre önce sektör temsilcileriyle bir araya gelerek et için tavan fiyat belirledi. Buna göre tavan fiyatın karkas yağsız ette 23.3 lira, yağlı ette 21.8 lira, kıymada 32 lira ve kuşbaşı ette ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varıldı. Ancak atılan bu adımlara rağmen ette her bölge ve şehir farklı fiyatlarla ve tavan fiyatı aşarak satışa devam ediyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, kırmızı ette tavan fiyat belirlemenin önemli bir irade olduğunu belirterek, “Ancak biz bunun et fiyatlarını düşüreceğine inanmıyoruz. Ette KDV oranının ve besilik hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1’e düşürülmesi fiyatı 6 lira indirir” dedi.

6 lira düşürür
Kırmızı ette şu anda uygulanan katma değer vergisi (KDV) oranı yüzde 8 seviyesinde. Düşürülen vergi oranlarının tüketiciye direkt olarak yansıyacağını anlatan Kopuz, “Bugün bu irade çıksın canlı hayvanda vergiyi 1’e indirsin, 1 ay içinde fiyatları 6 lira düşürür. Vergiler inerse rahatlıkla 32 lira bandına oturduğunu görebiliriz” diye konuştu.
Gıda ve tarım ürünleri fiyatlarındaki artışlarda, üretim maliyetlerinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini vurgulayan Kopuz, mazot, yem, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine yönelik çalışmalar yapılarak, maliyetlerin düşürülmesi için çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Ayrıca Kopuz, uluslararası gıda fiyatlarındaki düşüşün devam ettiğini ifade ederek, Türkiye’de de kuru fasulye, bulgur, pirinç, salça gibi ürünlerde ucuzlamanın hissedildiğini söyledi.

Bosna Hersek yetmez
Türkiye’nin karkas et ithalatı gerçekleştirdiği Bosna Hersek’in hayvancılığının bu ithalatı karşılayacak ölçekte olmadığını belirten Kopuz, “İthalat yapılacaksa canlı hayvan yapılmalıdır. Bu şekilde karkas et ithalatı sektörün deri, sakatat gibi ihtiyaçlarına cevap verememekte” dedi.
Kopuz, gıdada spekülatif fiyatların önlenmesi için hal yasasının da acilen ele alınması gerektiğini belirterek, “Gıda ve içecekte fiyat düşüşü ve enflasyona etkisini azaltmak için öncelikle hal yasası ikinci olarak ise kırmızı et fiyatında KDV indirimi şart” diye konuştu.

Kayıp büyük
Kopuz, sektörün 2015 yılında yüzde 9 artışla yaklaşık 360 milyar liralık büyüklüğe ulaştığını söyleyerek, 2016 yılında ise yüzde 5 büyüme öngördüklerini kaydetti. Kopuz’un verdiği bilgiye göre, 2015 yılında sektör ihracatı 10.2 milyar dolar olurken, ihracatta 1 milyar dolarlık düşüş yaşandı. İhracattaki düşüşün ağırlıklı olarak Suriye ve Irak pazarlarındaki düşüşten kaynaklandığını anlatan Kopuz, “İlk beş ihracat pazarımız arasında yer alan bu ülkelerdeki kaos ve petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı ekonomik gelir kaybı ihracatımızı ciddi şekilde düşürdü. Bu kaybın telafisini yapabilmek adına dünyanın her yerine çıkarma yapmaya devam edeceğiz. Kuzey Afrika, Güney Amerika, Hindistan ve Çin ihracat artışı öngördüğümüz pazarlar arasında. İran için de çalışmalar yapıyoruz” dedi.