Konut Haberleri
12 Oca 2016 08:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:59

Etseverler şokta! Kuzu etinde büyük zam!

Uzmanların sağlık açısından kuzu etini önermesiyle talep patlaması yaşandı ve fiyatlar bir anda 60 TL'ye fırladı...

Etseverler şokta! Kuzu etinde büyük zam!
40 lira olan kuzu eti, uzmanlar tarafından önerilince 60 TL'ye çıktı. Koyunların doğum yaptığı kış aylarında kuzu eti miktarında her yıl mevsimsel olarak görülen azalmaya bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı tanıtım çalışmaları, beslenme uzmanlarının kuzu etini tavsiye etmeleri ve Doğu Anadolu’da sert geçen hava şartları eklenince, kuzu pirzolanın fiyatı dana pirzolanın fiyatını yakaladı. İşlenmiş, tüketime hazır kuzu pirzolanın market ve kasaplardaki fiyatı 60 liraya kadar çıktı.

Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, kuzu eti arzındaki yavaşlamanın şubat ayı sonuna kadar devam edeceğini belirterek, “İlk kuzular şubatın 20’sine doğru Balıkesir ve İzmir çevresinde doğuyor. Onların da yetişmesi için zaman gerekiyor. Ürün yaz başına doğru bollaşıyor” dedi. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

“Kuzu etinin tüketimdeki payı yüzde 30’dan yüzde 10’lara inmiş durumda. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı küçükbaş üretimini artırmak için çok önemli destekler verdi. Ayrıca küçükbaş etini tanıtan kampanyalar düzenledi. Beslenme uzmanlarının yağlı eti tavsiye etmesi de tüketimi artırdı.”

Kuzu fiyatının kesimhanede 27 liraya kadar çıktığını kaydeden Yıldırım, “Tabii bu fiyatlar tüketiciye iki kat yükselerek yansıyor. Üretici para kazanamıyor, çünkü fiyatlar üreticiden çıktıktan sonra yükseliyor. Fiyat artınca bu kez de ithalat gündeme geliyor. Ancak ithalatın çözüm olmadığı ortada. İthalat yapılırsa bu kez verilen teşvikler boşa gidecek. Küçükbaş yetiştiriciliği yine geri plana itilmiş olacak” diye konuştu.

40 lira olan ürün...
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kuzu etindeki fiyat artışının mevsimsel olarak normal olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kış ayları kuzu etinin azaldığı aylardır. Çünkü geçen yıl doğmuş olan kuzuların mevcudu bitme noktasına geldi. Yeni doğumlara da biraz zaman var. Endişe edilecek bir durum yok. Pirzola fiyatlarında da şöyle bir durum var. 60 liralık pirzola; işlenmiş, tüketime hazır pirzoladır. Normalde süt kuzu pirzolanın fiyatı 38-40 lira. Ancak market ve kasaptan tüketicilerin aldığı, pişirmeye hazır haldeki pirzolanın fiyatı 60 liraya kadar çıkabilir. Çünkü pirzola işlenirken yüzde 35 fire verir. Yani 1.5 kilodan pirzoladan tüketicinin satın aldığı 1 kiloluk pirzola çıkar.”


Ortalık başıboş
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, gıda maddelerindeki fiyatların denetimsiz şekilde artmaya devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Hemen hemen bütün gıda maddelerinde olduğu gibi et piyasasında da fiyatları regüle edecek mekanizmalar yok. Et ve Süt Kurumu da ne yazık ki piyasa hacmi çok küçük olduğundan fiyatları belirleme noktasında yetersiz kalıyor. Bu durumda et fiyatları da başıboş bir şekilde, başını almış gidiyor. Ette ithalatın da çözüm olmadığı defalarca görüldü. Acilen tüketiciyi koruyacak bir mekanizmanın kurulması şart.”