Güncel
22 Oca 2021 09:34 Son Güncelleme: 22 Oca 2021 09:48

Esnafa kira desteği nasıl alınır? Esnafa kira desteği ödemeleri ne zaman?

Koronavirüs pandemisi nedeniyle işleri zorda olan esnafa kira desteği ile ilgili detaylar belli oldu. Esnaf kira desteği merakla bekliyor. Esnafa kira desteği ne zaman ödenecek belli oldu. Esnafa kira desteği için başvurular nasıl yapılacak, bu detay da açıklandı.

Esnafa kira desteği nasıl alınır? Esnafa kira desteği ödemeleri ne zaman?

Koronavirüs pandemisi nedeniyle işleri bozulan esnafa Ticaret Bakanlığı kira desteğinde bulanacak. Esnafa kira desteği ve gelir kaybı için değerlendirmeler yapılıyor. 2 milyondan fazla esnafı ilgilendiren kira deseteği ve hibe ödemeleriyle ilgili detaylar belli oldu.

Esnafa kira yardımı ile ilgili merak edilenler netleşti. Kira yardımı ve gelir kaybı desteği için sonuçlar belli oldu. Büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira olacak olan esnaf destek ödemesi için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ”Gelir kaybı destekleri ödemelerine başlamış bulunuyoruz. Herkese hayırlı olsun, ocak ayının ödemelerine başladık. Bundan sonra da ocak, şubat, mart bunları ödemeye devam edeceğiz“ dedi.

Esnafa kira yardımından faydalanmak için 2 milyondan fazla kişi müracaat etti. Esnafa kira desteği için sonuçlar E-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor.  

ESNAF GELİR VE KİRA DESTEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK

Esnafa verilecek olan hibe ve kira desteği için sonuçlar E-Devlet üzerinden yayımlanmaya başladı. Değerlendirme sürecine devam eden Ticaret Bakanlığı, pek çok esnafın başvurusunu değerlendirerek sonuçları açıkladı. 

Başvuru sonuçları www.turkiye.gov.tr (E-Devlet) adresinden görüntülenebilecek. 

Hak sahiplerine verilecek ödemeler Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak tarihte başvuru esnasında verilen banka hesap numaralarına otomatik yapılacak. Ödemelerin Ocak ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor. 

GELİR KAYBI VE KİRA DESTEĞİ TUTARLARI 

Gelir kaybı desteği aylık 1000 lira olarak belirlenirken, 3 aylık süreçte toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak. 

Gelir kaybı desteğine ek olarak esas faaliyetin yürütüldüğü iş yerinin kira olması halinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği verilecek.

İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda ise iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödemesi yapılacak.

Şartların sağlanması durumunda gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda faydalanabilecek.

Destek kapsamına giren birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 kez destek yapılacak. Kira ödemesi yapılan birden fazla iş yeri bulunması halinde sadece 1 iş yeri için kira desteği verilecek.

2 MİLYONDAN FAZLA ESNAF VE SANATKAR BAŞVURU YAPTI 

Ticaret Bakanı Pekcan, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik destekler için 2 milyondan fazla başvuru yapıldığını dile getirdi. 

Pekcan, bunlarla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay açıkladığı esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik "gelir kaybı desteği" ve "kira desteği" ile Kovid-19'dan etkilenen işletmelerin yanında olduklarını belirterek şu açıklamaları yaptı. 

"Söz konusu desteklere yönelik talepleri ve başvuruları 30 Aralık 2020 itibarıyla almaya başladık. Burada en çok etkilenen 133 iş kolunu tespit ettik, internet sitemizde yayımladık. Bunlarla ilgili faal olan ticari işletmelerde basit usulde vergiye tabi olanlardan, esnaf ve sanatkarlardan, vergi muafiyeti olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarlarımızdan kimlerin yararlanabileceklerini ilan ettik. 11 Ocak Pazartesi akşamına kadar başvuru sürecini uzatmıştık, gerekirse yine uzatırız. Şu ana kadar 2 milyonun üzerinde başvuru var. Gelir kaybı desteğine 1 milyon 300 binin üzerinde, kira desteğine 754 bin civarında müracaat eden esnafımız var. Devletimiz her zaman olduğu gibi bu zor günlerde ticaret erbabımızın yanında olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir."