Konut Haberleri
30 Eki 2017 08:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:31

Esnaf, kendi iş yerinin sahibi olacak!

Başbakan Binali Yıldırım esnaflara müjde verdi. İş yerini satın almak isteyen esnaf 500 bin TL krediyi 10 yıl vadeli kullanabilecek.

Esnaf, kendi iş yerinin sahibi olacak!
Başbakan Binali Yıldırım’dan esnaf ve sanatkara “kredi limiti artışı” ile “işyeri ve taşıt edindirme kredisi” müjdesi geldi.

Esnaf ve sanatkarların kullandığı işletme kredisi üst limiti 150 bin TL’den 200 bin TL’ye çıkarıldı. Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre, işyerini satın almak isteyen esnaf ve sanatkar 500 bin TL’ye kadar krediyi 10 yıl vade ile kullanabilecek.

Esnaf ve sanatkar faaliyet konularıyla ilgili olarak ihtiyacı olan sıfır kilometre araçlar için beş yıl vadeli 500 bin TL’ye kadar kredi alabilecek. Bu kredilerin faizi, Hazine’nin desteklediği düşük oranlı özel faiz olacak. Bu kredilerden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkar TESKOMB veya doğrudan Halkbank aracılığı ile başvuru yapabilecek.

500 bin TL kredi

Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta AK Parti TBMM Grubu’nda yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkara çifte müjde verdi. TESKOMB (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği), Halkbankası ile hükümetin yeni bir adım attığını açıklayan Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bin TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Düşük oranlı faiz

Gümrük ve Ticaret Bakamı Bülent Tüfenkci, esnaf kredilerinin detayını anlattı. Tüfenkci, esnaf ve sanatkarların kendi işyerlerini satın alabilmeleri amacıyla Hazine faiz destekli “işyeri Edindirme Kredisi” kullandıracaklarını açıkladı. Tüfenkci, esnaf ve sanatkarın faaliyet konulan ile ilgili olarak ihtiyacı olan otomobil, kamyonet, kamyon, minibüs, midibüs, otobüs gibi sıfır kilometre araçları da Hazine faiz destekli “Taşıt Edindirme Kredisi” kullanarak alabileceğini ifade etti. Esnaf ve sanatkarın bu kredilerden yararlanmak için TESKOMB veya doğrudan Halkbank aracılığı ile başvuru yapabileceğim söyleyen Bakan Tüfenkci, “Bu kredilerde Hazine’nin desteklediği düşük oranlı faiz uygulanacak. 2002'de esnafa yansıyan faiz oranı yüzde 47 iken bugün kullandırdığımız kredilerin faiz oranları yüzde 4-5 olduğunu görüyoruz” dedi. Esnafın Türk ekonomisinin omurgası olduğuna vurgu yapan Bakan Tüfenkci, hükümet olarak esnafı büyütme, geliştirme ve değişen ekonomik şartlara uyumlu hale getirmek için var güçleriyle çalıştıklarım kaydetti. 2002’den bu yana 1.5 milyon esnafa 70 milyar TL kredi kullandırdıklarını açıklayan Bakan Tüfenkci, sadece 2016 yılında kullandırılan kredi miktarının 12 milyar TL, 2017 yılının dokuz ayında ise 8.5 milyar TL olduğuna dikkat çekti.