Konut Haberleri
03 Kas 2016 07:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:47

Erdoğan talimatı verdi! Mardin Kartal Yuvası açılıyor

Mardin'de "Kartal Yuvası" olarak da bilinen ve yaklaşık 30 yıldır ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi, turizme kazandırılacak...

Erdoğan talimatı verdi! Mardin Kartal Yuvası açılıyor
Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile 4 yıl önce başlatılan çalışmaların bir bölümünün yakında tamamlanması planlanıyor.

Hazineye ait olan ancak askeri bölge yapılan alan, Mardin Müze Müdürlüğünün arkeolojik kazı çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilecek. Turizme açılması için düzenlemelerin büyük bölümünün tamamlandığı kaledeki arkeolojik kazı çalışması 7 yıl sürecek. Kale kısmen açılacağı için kazı, bundan olumsuz etkilenmeyecek.

Terör saldırıları yüzünden zor günler geçiren Mardin'den bir grup turizmci, kalenin turizme açılması için çalışmaların kısa sürede tamamlanması taleplerini iletmek üzere Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'yı ziyaret etti.

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, turizmcilerden oluşan heyetin, beraberlerinde Ak Parti Mardin İl Başkanı Ali Dündar ve Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'u ziyaret ettiğini söyledi.

Çok güzel ve sıcak bir şekilde karşılandıklarını aktaran Güngör, Mardin'in turizminin canlanması için çeşitli raporlar sunduklarını kaydetti. Bunların içinde en önemli hususun, Mardin Kalesi'nin kısmi olarak turizme açılması olduğunu aktaran Güngör, "Milletvekillerimiz de ayrıca Milli Savunma Bakanımız ile görüştü ve olumlu yanıtlar aldık. Altyapısını sağlayıp inşallah 2017 turizm sezonuna yetiştirmeye çalışacağız." dedi.

Mardin kalesinin kent turizmi için çok önemli olduğunu vurgulayan Güngör, şunları kaydetti: "Kale, Mardin'in en önemli simgelerinden bir tanesidir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir manzara yok, Mezopotamya' ya uçsuz bucaksız bakışı var. Turizme açılması çok ama çok önemli. Açılması durumunda 2 adım önde oluruz. Turizmciler için ve Mardinliler için de çok önem taşıyor."

Kente gelen misafirlerin en çok Mardin Kalesi'ne çıkmayı arzu ettiğini aktaran Güngör, "Bölgemizde yaşanan olaylardan dolayı yaşadığımız sıkıntılar olumsuz bir etki bıraktı. Kalenin açılmasının pozitif etki sağlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Turizm acentesi temsilcisi İsmail Sincar da kalenin turizme açılacak olmasını "çok önemli bir gelişme" olarak değerlendirdi.

Mardin'de turizmin gelişmesi için yapılacak en önemli hamlenin kalenin turizme açılması olduğunu ifade eden Sincar, şunları belirtti: "Açılması durumunda çok fayda göreceğimize inanıyoruz. Mardin'e yeterince turist gelmesini sağlayacağını düşünüyoruz. Mardin'e grup turları çok yüksek olur. Kalenin açıldığını duyan Mardin'e gelir. Son süreçte yaşadığımız sıkıntılara da merhem olur. İnsanlar burayı tehlikeli bir bölge olarak görüyorlar ancak burası yeterince güvenli bir bölgedir. Buraya gelmek isteyen herkesi davet ediyoruz."

Esnaf Mervan Begeç ise kalenin açılmasını dört gözle beklediklerini söyledi.