Konut Haberleri
10 Şub 2016 07:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Enerjiye dev yatırım

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Enerji Bakanlığı'nın yolunu ve bütçesini açıkladı. Buna göre, enerjiye 10 yılda 330 milyar lira yatırım olacak

Enerjiye dev yatırım
Enerjiye dev yatırım geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektörünün güncellenmiş yol haritasını açıkladı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Berat Albayrak, enerji sektöründe yatırım ihtiyacının 10 yılda 110 milyar doları (330 milyar lira) aşacağını belirtti. Albayrak, şu mesajları verdi:

YERLİ KAYNAKLARA ÖNCELİK:
2019 sonuna kadar yerli kömürün payının artırılması, toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 5.3 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesinin 100 milyon metreküpün üzerine çıkarılması hedefleniyor. 2019 sonuna kadar yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santrallerinin toplam kurulu gücünün 45 bin megavatın üzerine çıkarılması planlanıyor.

DOĞALGAZ % 38'İN ALTINA İNECEK:
2019 sonuna kadar doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye bağımlılık en fazla yüzde 50 seviyesinde olacak. Doğalgaz kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin payı yüzde 38'in altına inecek.

1 MİLYAR M3'LÜK DEPO:
Kuzey Marmara depolama tesisleri ticari kullanıma açıldı, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'ne başlandı. 12 kuyu açıldı, 6 kuyuda çözeltme işlemi sürüyor. Proje tamamlandığında toplam 12 kuyu depo olarak kullanılacak. 12 deponun tamamlanması ile toplamda yaklaşık 1 milyar m3 gaz kapasitesine ulaşılacak ve depolama tesislerinden günlük 40 milyon m3 gaz doğalgaz şebekesine verilebilecek. İlk faz 2017 yılında tamamlanacak.

BOR'A AR-GE PLANI:
Bor Ar-Ge'nin önemli bir alanı olarak seçildi. Bu madenin konsantre bor olarak değil, bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün olarak ihraç edilmesi hedeflendi.

20.6 MİLYON TON KÖMÜR:
2003-2015 arasında her yıl 1 milyon 900 bin aileye kömür yardımı yapıldı. Toplam dağıtılan kömür miktarı 20.6 milyon tona ulaştı. Enerji Bakanı Albayrak, elektrik enerjisi iletim hattının 2015'te 56 bin 892 km'ye çıkarıldığını, dağıtım hattının ise 1 milyon 100 bin km'ye ulaştığını belirterek, "Toplam elektrik iletim ve dağıtım şebeke uzunluğu dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın ise en büyük üçüncü şebekesi. Elektrik enerjisi üretim santralleri sayısında 2002'ye göre beş kat artış oldu" dedi. Yerli kömür için 6 temel politika belirlendiğini anlatan Albayrak, Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi için özel finansman yöntemi geliştirileceğini söyledi.

NÜKLEERDE ÇED TAMAM
Akkuyu Nükleer Santrali için Çevre Bakanlığı'ndan ÇED olumlu kararı ve EPDK'dan 3 yıl süreli ön lisans alındığını belirten Albayrak, "İmar planı çalışmaları tamamlandığında inşaat başlayacak. İlk ünitesi 2023'e kadar üretime geçecek. Sinop Nükleer Santral projesi için sismolojik katalog oluşturma çalışmalarına başlandı. Akkuyu ve Sinop'ta yerli firmalara en az 16 milyar dolar iş imkânı doğacak" dedi. TANAP projesinin bir İpekyolu niteliğinde olduğunu söyleyen Albayrak, "Kamulaştırma için 60 bin kişiyle görüşüldü. Bu çalışmalar bittiğinde 100 bin kişiyle görüşülmüş olacak" diye konuştu.