Enerji - Yalıtım
06 Mar 2018 10:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:41

Enerjide yatırımcı hukuku korunmalı

Limak Enerji Dağıtım Şirketleri CEO’su İsmail Ergüneş, "Kaliteli elektrik için yapılan yatırımlar hizmet maliyetlerine yansıtılmalı. Enerjide yatırımcının hukuku da korunmalı” dedi.

Enerjide yatırımcı hukuku korunmalı
Limak Enerji Dağıtım Şirketleri CEO’su ve Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanvekili İsmail Ergüneş, şirketin çağrı merkezinin bulunduğu Kars’ta enerji editörleriyle bir araya geldi.

Ergüneş, Bursa, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir’deki 2.9 milyon aboneye hizmet sunan Limak Grubu bünyesindeki UEDAŞ’ın, kayıp-kaçak elektrik oranını yüzde 6 seviyesine geriletmeyi başardığını söyledi. Türkiye’deki 5-6 dağıtım şirketinin teknik kayıp ve kayıp-kaçak oranı açısından batı Avrupa ortalamalarını yakaladığını kaydeden Ergüneş, “Hatta biz UEDAŞ olarak bunun daha da altında oranları yakalamayı başardık. Aras, Van Gölü ve Dicle EDAŞ bölgelerini çıkardığımızda kayıp-kaçak oranı ülke genelinde OECD ortalamasında, bu üç bölgeyle birlikte ise yüzde 15” dedi.

''DAĞITIM BEDELİ GERİLEDİ''

Türkiye’nin büyüyen elektrik kapasitesinin daha fazla iletim ve dağıtım yatırımı gerektirdiğini ifade eden İsmail Ergüneş, verilen hizmetin bedelinin de bu maliyetleri yansıtması gerektiğini vurguladı. 2012-2016 arasında 10 milyar lira yatırım yapan dağıtım şirketlerinin 2016-2020 döneminde 18 milyar lira yatırım yapacaklarını anlatan Ergüneş, “Bu kadar yatırım yapılmış olmasına rağmen dağıtım bedeli artmıyor. Hatta enflasyonu dikkate alıp reel artışı hesapladığınızda bırakın artışı, dağıtım bedelinde azalış var” diye konuştu.

''ELEKTRİK FİYATI DA GERİLEDİ''

Dünyadaki başka ülke örneklerinde özelleştirme sonrasında enerji fiyatlarının yükseldiğine işaret eden Ergüneş, Türkiye’de ise bundan farklı bir seyir yaşandığını ifade etti. Elektrik fiyatlarının 4.5 dolar/cent seviyesine indiğini kaydeden Ergüneş, bunun neredeyse 4-5 yıl öncesinin fiyatı olduğuna dikkat çekti.

Enerji yatırımlarının, hizmet maliyetlerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Ergüneş şöyle konuştu: “Hem elektrik istenildiği zaman olsun, hem en temiz enerji üretilsin, üreticiler çevreyi koruyacak yatırımlar yapsın, santrallere özelleştirmelerde en yüksek bedeller ödensin, gereken iletim ve dağıtım harcamaları yapılsın ama tüm bunların sonunda elektrik fiyatı hiç artmasın... İşte şu anda Türkiye’de bu yaşanıyor. Ancak, yatırımcının da hakkının ve hukukunun korunması gerektiğini düşünüyorum.”

''EN BAŞARILI REFORM ENERJİDE''

Ergüneş, elektrik dağıtım altyapısına yapılan yatırımların olumlu sonuçlarının görüldüğünü belirterek müşteri memnuniyetinde ciddi yükseliş görüldüğünü söyledi. Çıkan hatalı fatura sayısı, kesme açma ve aydınlatma kaynaklı şikayetlerde ciddi düzelmeler olduğunu belirten Ergüneş “Bir de bunların hepsinin üstüne kamuya özelleştirmelerle 13.5 milyar dolar gelir sağlandı. Üstelik Türkiye’de özelleştirme, fiyat artışlarına sebep olmamıştır. Bence bu anlamda, Türkiye’nin en başarılı olduğu yer, enerji reformudur. Bundan daha büyük bir reform yok” ifadelerini kullandı.

''MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ARTTI''

İsmail Ergüneş, elektrik dağıtımında müşteri memnuniyetini artırmak için Kars’ta kurulan çağrı merkezinin aynı zamanda bir operasyon merkezi haline de geldiğini söyledi. Çağrı merkezinde arıza kayıtlarının alınmasından sayaç değişim taleplerine kadar her türlü işlemin yapılabildiğini aktaran Ergüneş, şöyle konuştu: “Daha önce sayaç arızalıysa müşterinin işletmeye gelmesi gerekiyordu. Bunun yanında faturasını istiyordu, evine ulaşmadığını söylüyordu ve almak için işletmeye gelmesi gerekiyordu. Şimdi bir tıkla mail ile faturasını gönderiyoruz.”

MÜŞTERİ KATEGORİZASYONU

Ergüneş, müşterileri fatura ödeme alışkanlıklarına göre A’dan E’ye kadar gruplandırdıklarını ve müşteriler için bir kredibilite sistemi oluşturduklarını anlattı. A-B gruplarında faturasını neredeyse hiç aksatmamış müşterilerin yer aldığını vurgulayan Ergüneş, şöyle devam etti: “C grubunda, son bir yılda kesinti sonrası ödemesini yapanlar bulunuyor. Geçen yıl A-B grubu için elektrik kesmeyi kaldırdık. Bu durumlarda elektriği kesmek yerine kısa mesaj veya çağrı merkezinden arayarak müşteriyi bilgilendiriyoruz. 2017’deki kesme adedimiz 2016’ya göre yüzde 21 civarında düştü. Bu yıl, söz konusu uygulamaya C grubunu da dahil ediyoruz. Bizim şu anda A-B grubunda yaklaşık 2 milyon 200 bin mesken müşterimiz var.”

Ödemelerini yılda 5-6 kez aksatan abonelerin yer aldığı E grubundaki müşteriler arasında elektrikleri kesilince ödemesini hemen yapanlar bulunduğunu kaydeden Ergüneş, “A-B grubu müşterilere elektrik faturalarını ödeme günlerini belirleyebilecekleri imkan sağladık. Biz A-E grubuna bakmadan müşterilerin taleplerini kabul ediyoruz ama belirlediği tarihte ödemezse onun o talebini kaldırıyoruz ki bu da genellikle ihlal edilmiyor” diye konuştu.

KARS'IN EN BÜYÜK İSTİHDAM MERKEZİ

UEDAŞ, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da toplam 2,9 milyon aboneye hizmet veriyor. Enerji dağıtımında gerek müşteri sayısı gerekse arz miktarı bakımından pazar payının yüzde 9’uyla sektörün 4. büyük şirketi konumunda. UEDAŞ’ın Kars’ta bulunan çağrı merkezinde 200 kişi çalışıyor. Kars’taki en büyük istihdam merkezi haline gelen UEDAŞ, bu konumuyla şehir ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Çalışanların yaklaşık 150’si lisans ve ön lisans mezunlarından oluşuyor. Yüksek lisans yapan çalışanların da yer aldığı ekipteki sirkülasyon oranı başka sektörlere göre oldukça yüksek.