Ekonomi
17 Haz 2015 15:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:49

Enerji içeceklerindeki tehlike!

Diyetisyen Kübra Pilan enerji içeceklerinin sanılanın aksine bol miktarda kafein içerdiği ve şeker oranının yüzde 10'dan fazla olduğu için sıvı kaybını tetiklediğini, yorgunluğa yol açtığını söyledi.

Enerji içeceklerindeki tehlike!
Enerji içeceklerinin dayanıklılığı arttırmak ve fiziksel performansı iyileştirmek amacıyla üretilen içecekler olduğunu ifade eden Diyetisyen Kübra Pilan, “Başlangıçta atletler sporcular için üretilmiş, daha sonra genel toplumun tüketimine sunulmuştur. Sonrasında sporcular için uygun olmadığı kanıtlanmış ve yoğun fiziksel aktivite sırasında ya da sonrasında tüketilmemesi gerektiği önerilmiştir.
ETKİLERİ
Enerji içeceklerinin birçok sağlık problemine yol açabileceğini ifade eden Pilan, “Enerji içecekleri sanılanın aksine bol miktarda kafein içeriği ve şeker oranı yüzde 10'dan fazla oluşundan dolayı sıvı kaybını tetikler yorgunluğa yol açar. En önemli noktalardan biri ise enerji içecekleri ağır egzersizlerin öncesinde veya sonrasında kullanmamasına dikkat etmektir. Kişi sıvı aldığını düşünerek su tüketmez ise ciddi bir sıvı kaybı yaşanır. Enerji içeceklerinin bunların dışında yol açabileceği birçok sağlık problemleri bulunup bunların bazıları şunlardır: Heyecan, kaygı, yüksek enerji seviyesi, yüksek vücut sıcaklığı, hızlanmış kalp atışları, bozuk uyku düzeni, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, diş ve ağız problemleri, bağımlılık hali gibi birçok belirti gözlenebilir" şeklinde konuştu.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Enerji içeceklerinin kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Pilan, “Şeker hastalığı olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik rahatsızlığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, çocuklar, gebeler, kalp-damar hastaları, yaşlılar ve diğer risk altında bulunanların tüketmesi sakıncalıdır. Bu kişilerin bu tarz içecek tüketimleri genel sağlık durumu için uygun olmayıp, kullanılmamalıdır" diye konuştu.