Sağlık & Kültür Sanat
05 Eyl 2016 16:56 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:50

Endonezya'da "Cava Şeytanı" beyaz perdede

- Endonezyalı yönetmen Nugroho'nun sessiz filmine, gamelan orkestrasının canlı performansı eşlik ediyor

Endonezya'da "Cava Şeytanı" beyaz perdede

CAKARTA (AA) - Endonezya'da Cava kültürünün en ilgi çeken efsanelerinden "Cava Şeytanı (Setan Jawa)" beyaz perdeye aktarıldı.

"İnsan ile şeytan arasındaki anlaşmayı" konu edinen sessiz filmin yönetmenliğini üstlenen Garin Nugroho, yaptığı açıklamada, siyah-beyaz çekilen filmin sanat, tarih, gizem, drama ve kültür temaları taşıdığını söyledi.

Nugroho, "30 yıldır sinema sektöründe çalışıyorum. Kariyerimin 30. yılında farklı bir yapımla sanat hayatıma önemli bir açılım yapmak istedim. Sanırım bu hedefime ulaştım." diye konuştu.

Nugroho, filmin yapımında ünlü besteci Rahayu Supanggah ile işbirliği yaptığını da kaydetti.

- Sessiz filme canlı müzik

Filmin, Cakarta'daki Taman İsmail Marzuki Sanat Merkezi'nde yapılan özel gösterimi büyük ilgi çekti.

Asmara Abigail, Heru Purwanto ve Luluk Ari'nin başrollerini paylaştığı filmin dünya prömiyeri, Şubat 2017'de Avustralya'nın Melbourne kentinde, Asya-Pasifik Sahne Sanatları Triennial'i sırasında yapılacak. Film, etkinliğin açılış filmi olarak seyirciyle buluşacak.

Film, Cava Adası'nda bir köyde orman ürünleriyle geçimini sağlayan Setio adlı bir delikanlının soylu bir aileden gelen genç kıza aşkını anlatıyor. Normal koşullarda genç kızla evlenmesi mümkün olmayan Setio, sevdiğine kavuşmak için şeytan ile anlaşma yapıyor.

Sessiz film, Cava kültürünün bir başka önemli unsuru gamelan orkestrası eşliğinde gösteriliyor.

Nugroho, 1985'te Cakarta Güzel Sanatlar Enstitüsü'nden mezun olmuştu. 1991'de çektiği "Cinta dalam Sepotong Roti (Bir Dilim Ekmekte Aşk)" filmi Endonezya Film Festivali'nde "En İyi Film Ödülü"ne layık görülen Nughoro, yaklaşık 20 film yönetti. Nughoro, Endonezya Film Festivali, Tokyo Film Festivali ve Pyongyang Film Festivali'nde çeşitli ödüller almıştı. Eserlerinde yerel kültüre ait unsurları kullanan Nugroho, 1994'te de Berlin Uluslararası Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü"ne layık görülmüştü.