Ekonomi
02 Oca 2021 16:10 Son Güncelleme: 02 Oca 2021 16:30

Emlakçılıkta yeni dönem başladı! Belgesiz emlakçılara ceza yağacak

Emlak ilanı verecek, yayınlayacak siteler hakkında flaş gelişme! Emlak ilanı yayınlayan siteler ve emlak ilanı girecekler hakkında 1 Ocak itibariyle başlayacak yeni uygulamanın ayrıntıları belli oldu.

Emlakçılıkta yeni dönem başladı! Belgesiz emlakçılara ceza yağacak

Türkiye'de emlakçılık sektörü açısından yeni dönem 1 Ocak 2021 itibarıyla başladı. Onbinlerce emlakçıyı ilgilendiren gelişme süpriz değil. Daha önceden yapılan duyuru, uyarı ve ikazlar için artık süre doldu. Yetkisiz emlakçılık yapanlara ceza yağacak. Emlak ilan sitelerinde yetki belgesi olmayan kişiler satılık ya da kiralık ilanları giremeyecekler. 

Türkiye genelinde bulunan emlakçıları, emlakçılar tarafından internet sitelerine girilecek gayrimenkul satış ve kiralama ilanları ile alakalı yapılan son değişiklikler yeni yıl 2021 ile birlikte başladı.

Emlakçı yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak ve bir ilan sitesine ilan giremeyecek!

Taşınmaz ticareti kanunu kapsamında yapılan son düzenlemeler 1 Ocak 2021 ile birlikte başladı. 

EMLAK İLANLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ilan siteleri ve emlakçılar için yeni dönemin kapıları 1 Ocak itibariyle başlıyor. Taşınmaz satışına yönelik yönetmelikte yapılan düzenleme ile yetki belgesi olmayanlar artık gayrimenkul ilanı giremeyecek, yanıltıcı ve sahte ilanlara yönelik yaptırımlar tespit edilmesiyle uygulanmaya başlayacak. İlan siteleri pek çok yeni düzenleme ile emlakçılardan yetki belgesi isteyecek. Belgesi olmayan emlakçı ilan giremeyecek.Yetki belgesiz ilan girişi yapılan sitelere yönelik cezalar ise cep yakacak.

Konuyla alakalı Yeni Şafak muhabiri Kenan Biter imzalı haberin ayrıntılarına göre, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında tanınan sürenin dolmasının ardından Türkiye genelinde şimdiye kadar 23 bin işletmenin yetki belgesi aldığı biliniyor. Mal sahibine kendi mülkiyeti altındaki daireleri satmasına izin veren sistem, yetki belgesi olmayan emlakçılara ise satış izni vermiyor.

BELGESİZ EMLAKÇILIK YAPILAMAYACAK

Ülke genelinde kayıt dışı olarak bu işi açıktan yapan yaklaşık 500 bin kişinin alım satım yapmasının önüne geçecek düzenleme ile ofislere m2, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı getirilirken belgesiz internet sitelerine ilan girişine de yasak getirilmiş bu düzenlemesinin yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2021 olarak belirlenmişti.Emlak ilanlarında yeni döneme geçilmesini sağlayacak düzeleme için geri sayım başladı. Söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar sitelere artık ilan giremeyecek.

SAHTE İLANLARA YAPTIRIM GELİYOR

Öte yandan 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlayacak düzenleme kapsamında son zamanlarda ilan sitelerinde sıklıkla karşılaşılan sahte ve karşılığı olmayan kiralık ve satılık gayrimenkul ilanlarına da el atılacak. Yönetmelikte yer alan maddeye göre internet ortamında taşınmaz ticaretine yönelik ilan veren işletmeler ilanlarda üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemekle yükümlü olacak.