Ekonomi
04 Oca 2021 07:49 Son Güncelleme: 04 Oca 2021 08:00

Emlakçı komisyonu 2021 yılında ne kadar olacak? Bakan açıkladı...

Gayrimenkul alım satımında aracılık eden emlakçılara ödenecek olan komisyon oranları 2021 yılında ne kadar olacak? Emlakçıların ve alım satımdaki ya da kiralamadaki iki tarafın merak ettiği sorunun cevabını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan verdi.

Emlakçı komisyonu 2021 yılında ne kadar olacak? Bakan açıkladı...

2021 yılında emlakçı komisyon oranlarıne kadar olacak? Gayrımenkul alım satımı ya da kiralanması sırasında hizmet veren, aracılık eden emlakçılara ne kadar komisyon ödenecek? Emlakçılara ödenecek olan kira komisyon oranları ne kadar? Emlakçılara ödenecek olan alım satım komisyonu ne kadar? 2021 yılı emlakçı komisyonu ne kadar? Bu soruların cevabını haberin içinde okuyabilirsiniz...

Gayrimenkullerin alım satım ve kiralama işlemleriyle ilgili pazarlama faaliyetinde bulunarak aracılık eden emlakçılara ödenecek komisyon oranları belli oldu. Alım satım ve kiralamaya konu taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapan emlakçılar, iş sahibinin talebi halinde taşınmazın rayiç satış veya kira bedelini tespit edip, aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri de gerçekleştiriyor.

Emlakçılık sektöründe kayıt dışılığı önleyecek düzenlemeler 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla uygulamaya girdi. Artık yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak. Belgesi bulunmayanlar emlak sitelerinde ilan veremeyecek. (Burada bir bilgiyi paylaşalım, kişi kendisine ait olan gayrımenkul için ilan verebilecek...)

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, düzenleme ile 2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırının yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendiğini, bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil edilmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

ALICI VE SATICIDAN YÜZDE 2

Emlakçı komisyon oranı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında belirleniyor. Yönetmelikte gayrimenkul satış işlemleri komisyonu, en fazla "satış bedelinin yüzde 2+KDV (yüzde 18)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Sadece yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebiliyor. 

Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise komisyon, en fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)" olarak alınabilir. Ayrıca kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödeniyor.

EMLAKÇI KOMİSYONU YÖNETMELİĞİ 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 20. Maddesinde:

''Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.''