Konut Haberleri
16 Tem 2015 11:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:57

Emlak yasası mağduriyetini bitirecek

Emlak Yasası'nın Türkiye’de yürürlüğe girmesi bugüne kadar olmayan standartları getirecek

Emlak yasası mağduriyetini bitirecek
Gayrimenkul danışmanlığı sektörünü yasal bir tabana oturtmak için bir an önce ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’nın hayata geçirilmesiyle gayrimenkul piyasasının daha güvenilir bir pazar haline geleceğini söyleyen ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, "Beklediğimiz yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllık meslek yüksekokullarının ‘emlak ve emlak yönetimi’ programından ya da denkliği kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getirilecek” diye konuştu.

YASA SEKTÖRE STANDART GETİRECEK

Sadece İstanbul’da kayıt dışı çalışan emlakçı sayısının 100 binden fazla oluğunu ifade eden Mustafa Baygan, yasa ile sektöre standart getirileceğinin altını çizdi. Böylece sadece işi bilenlerin sektörde varlık gösterebileceğine dikkat çeken Baygan, ayrıca uygulamayla tüketicilerin mağdur duruma düşmesinin de önünü geçileceğini kaydetti.

ABD’DE CEZA SİSTEMİ UYGULANIYOR

Yasanın uygulanmasıyla ilgili yurtdışından örnekler veren Baygan “Gayrimenkul alanında dünyanın önde gelen ülkesi konumunda bulunan ABD’de bu yasa 1960 yılında çıkmış. 3 milyon kayıtlı emlakçı, bu yasanın koyduğu kurallar ile çalışıyor. Bu düzen ile kanunlara ve kurallara uygun bir sistem kurulmuş. Hizmet veren mutlu, hizmet alan mutlu. Aksi durumda çok sıkı kanunlar var ve ceza sistemi devrede. En önemlisi de devlet her işlemden vergi alıyor. Biz de bu günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu yasa ile toplumdaki ‘emlakçı’ algısı da bir yasa ile hızla düzelmiş olacak” dedi.