Güncel
07 Mar 2020 10:38 Son Güncelleme: 07 Mar 2020 11:03

Emlak Vergisi'ni ödemeyene yüzde 2 ceza!

Türkiye sınırlarında bulunan ev ve iş yerleri sahipleri her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Emlak vergisini ödemeyen için ise her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Emlak Vergisi'ni ödemeyene yüzde 2 ceza!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren 2020 yılına ait emlak vergisi birinci taksit ödemeleri başladı. Ödemeler Haziran ayına kadar devam edecek.

Türkiye sınırları içerisinde ev ve iş yerleri bulunanların her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Arsa, bina, arazi gibi taşınmazlardan yıllık olarak tahsil edilen emlak vergisini gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar bu yıl ödeyecek. 

Emlak vergisi ne kadar?

Normal Yörelerde Büyükşehir Belediyesi
Binalarda Binde 2 Binde 4
Meskenlerde Binde 1 Binde 2
Arazilerde Binde 1 Binde 2
Arsalarda Binde 3 Binde 6

Ödemeyen yandı

Emlak vergisini Haziran ayına kadar ödemeyenler için ise ceza yolda.  Emlak vergisini ödemeyenlere her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Kimler emlak vergisi ödeyecek?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak vergisi borcu nasıl sorgulanır?
Emlak vergi borcu sorgulaması E-devlet üzerinden yapılıyor.