Güncel
30 Mayıs 2020 10:19 Son Güncelleme: 30 Mayıs 2020 10:25

Emlak vergisinde son gün ne zaman?

Her yıl iki kez eşit taksitlerle ödenen emlak vergisinin ilk taksit ödemelerinde sona yaklaşılıyor. Mayıs'ta başlayan emlak vergisinde son gün ne zaman?

Emlak vergisinde son gün ne zaman?

Türkiye sınırları içerisinde olan kişiler için emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri başladı. Vergi ödemeleri 1 Haziran’da sona erecek. Bu tarihte ödemesini yapmamış vergi mükellefleri için ise ceza kesilecek. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksit ödeme dönemi sürüyor. Son gün 1 Haziran olarak belirlendi. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise ceza kesilecek. Vergi dönemini geçiren mükelleflerden her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı alınacak. Arsa, bina, arazi gibi taşınmazlardan her yıl iki taksit olarak ödenen emlak vergisini, gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçtiğimiz yıl gayrimenkul satın alanlar ödeyecek.

İŞSİZE ÖDEME YOK

Emlak vergisinden muaf tutulanlar da bulunuyor. Bunlar hiçbir geliri olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, işsizler, gaziler, engelliler, dul ve yetimler şeklinde belirtiliyor. Bu kişilerin emlak vergisi ödemeleri durumunda bunu geri alma hakları da mevcut. Fakat bunun için belirlenen sürede başvuru yapılması gerekiyor. Vergi Usul Kanunu kapsamında belirlenen emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde gerçekleştiriliyor. Belediyeler üzeründen başvuru yapılabiliyor.

ÖDEME AĞI GENİŞ

Emlak vergisi ödemesi emlakın kayıtlı olduğu belediyeden yapılabilir. Ödeme işlemini PTT ile havale ile ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanıp gerçekleştirebilme imkanı da mevcut. Ayrıca E-Belediye sistemiyle de ödemeler yapılabiliyor.