Güncel
02 Kas 2020 19:30 Son Güncelleme: 02 Kas 2020 20:15

Emlak Vergisi ikinci taksidi ödemeleri nasıl yapılacak

Emlak Vergisi ikinci taksit dönemi bugün başladı. Emlak Vergisi ödemek isteyen yurttaşlar nereye başvuracak? Emlak Vergisi nasıl ödenecek? Emlak Vergisi'nden kimler muaf olacak?

Emlak Vergisi ikinci taksidi ödemeleri nasıl yapılacak

Emlak vergisi ödemeleri bugün başladı. Kasım ayı sonuna dek devam eedecek emlak vergisi ikinci taksit ödeme dönemini kaçıranlara para cezası gelecek. Belirtilen dönemde emlak vergisini ödemeyenler cezalı olarak ödemek zorunda kalacak. 

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanlar her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit olmak üzere emlak vergisi ödemek zorunda. Bina, arsa ve arazi için ödenen emlak vergileri belediyeler tarafından tahsil ediyor.

2020 yılı emlak vergisi ikinci taksitin Kasım ayı sonuna kadar belediyelerin tahsilat merkezlerine yatırılması gerekiyor. 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK

Emlak vergisi mükellefleri kimler? Kimler emlak vergisi ödemek zorunda? Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek.

Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF

Emlak vergisinden muaf olanlar kimler? Gayrımenkulü olsa da kimileri emlak vergisinden muaf tutuluyor daha doğrusu bu kişiler için emlak vergisi oranı sıfır (0) olarak uygulanıyor. 

Emlak vergisinden muaf olanlar kimler? 
- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIYOR 

Emlak yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak açıklandı. Buna göre de Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplanacak. 

EMLAK VERGİSİ ZAMANINDA ÖDENMEZSE

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellefler için hangi cezai işlem uygulanıyor? 2020 yılı 1. taksit ödemeleri bugün mesai saatinin bitmesi ile sona erdi. Vergi mükellefleri süresinde ödemedikleri emlak vergileri için para cezası ödeyecek. Vergi dönemi içinde emlak vergisini ödemelenler her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı ile cezalandırılacaklar. 

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENECEK

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyeye direkt olarak yapılıyor. Ek olarak dileyen vatandaşlar belediyelerin banka hesaplarına da ödeme yapabiliyor. Pandemi döneminde ise  banka şubelerine gitmek istemeyenler bankaların mobil uygulamalarından da bu işlemi gerçekleştirebilir.