Güncel
25 Eki 2020 22:35 Son Güncelleme: 26 Eki 2020 00:11

Emlak vergisi borcu olanlara yeniden yapılandırma olacağı getirildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeniden yapılandırma paketi içerisinde emlak vergisi borçları da yer alıyor. Emlak vergisi borçları yapılandırılması için ne yapılması gerekiyor?

Emlak vergisi borcu olanlara yeniden yapılandırma olacağı getirildi

Emlak vergisi borçları için yapılandırma geliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'yeniden yapılandırma paketi' içinde emlak vergisi borçları da yer alıyor. 

Emlak vergisi borçlarına ek olarak Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, ÖTV, KYK borçları ve tüm idari para cezaları da yapılandırma kapsamına dahil edildi. 

Emlak vergisi borcu olanlara sonunda bekledikleri müjdeli haber geldi. AK Parti tarafından meclise sunulan TBMM komisyonu tarafından kabul edildi.  Milyonlarca kişinin toplamda 500 milyar liraya ulaşan borçlarını yapılandırma kapsamına alacak olan yeni paket ile Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları için de borcu olan kişilere müjdeli haber verilmiş oldu. 

Yapılan yeni yasal düzenlemi ile emlak vergisi affı isteyenlere bekledikleri haber gelmedi ancak faizlerin silinmesi ile ekonomistler yapmış oldukları yorumlar ile "af gibi yapılandırma" değerlendirmesinde bulundu.  Komisyondan geçen kanun teklifi yasalaştığı yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlandığı anda başvuru tarihi başlamış kabul edilecek. Emlak vergisi yapılandırması için son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2020 olarak kabul edilecek. Yani vatandaşlar yıl sonuna kadar borçları için yapılandırma başvurusunda bulunacaklar. 

HANGİ TARİHE KADAR OLAN BORÇLAR BORÇ YAPILANDIRMASI KAPSAMI İÇERİSİNE ALINACAK?

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvurusu için belirlenen milat 31 Ağustos 2020 olarak açıklandı. Yani 31 Ağustos 2020 tarihine kadar olan borçlar yapılandırma kapsamına alınacak ve bu tarihe kadar biriken emlak vergisi borcu için vatandaş yapılandırma başvurusunda bulunabilecek.  EMLAK VERGİSİ BORCU SİLİNECEK Mİ, HANGİ BORÇLAR SİLİNECEK? Yapılandırma kapsamında borçların ilk taksitte ödenmesi şartı ile uygulanan gecikme zammı tutarının yüzde 90'ı oranında borç silme yapılacak. 

EMLAK VERGİSİ YAPILANDIRMA ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK?

Yapılandırma başvurusu yapan kişilerin borçları 36 aya bölünecek ve isteyen kişilere 2 ayda bir ödeme yapma imkanı sunulacak. Yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen kişilerin yıl sonuna kadar mutlaka başvuru yapmaları, 31 Ocak 2021 tarihine kadar ilk taksit borçlarını ödemeleri yeterli olacak.