Konut Haberleri
24 Kas 2018 12:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:02

Emlak Vergileri geri alınabilir!

Emlak Vergisi’nin ikinci taksidini bu ay sonuna kadar ödemek gerekiyor. Fakat ev hanımları, emekliler, işsizler, engelliler, gazi ve şehit yakınları vergi ödemiyor. Bilmeden ödeyenler ise son 5 yıllık vergiyi geri alabilir.

Emlak Vergileri geri alınabilir!
25 milyon ev sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi için son 6 gün. Posta gazetesinde yer alan habere göre, ilk taksidi mayıs ayında ödenen bu verginin ikinci taksit ödemesi de 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla başladı, 30 Kasım son gün, ödemeler belediyelere yapılabiliyor. Yasaya göre; işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemiyor.

MUTLAKA BAŞVURUN

Sıfır vergiden yararlanmak için evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutun olması şart. Buna rağmen vergi borcu çıkarılan veya vergi ödeyen milyonlarca kişi var. Vergi muafiyetinden yararlanmak için mutlaka belediyeye başvurup vergi muafiyeti formu doldurup bizzat başvuru yapmak gerekiyor.

OTURMAK GEREKMİYOR

Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak da gerekli değil. Emekli maaşı dışında geliri olmayan bir vatandaş, sahip olduğu meskeni kiraya verip, başka yerde kirada otursa dahi hiç vergi ödemiyor. Ama emekli veya işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa vergi muafiyetinden faydalanamıyor.

GELİRİNE BAKILIYOR

Emeklinin bankada, birikimi ya da ikramiyesi sebebiyle faiz geliri varsa vergi ödüyor. Emekliler ve ev hanımlarının 2017 tarihinde 30 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2018 tarihinde sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamıyor. Evi dışında gayrimenkulü, örneğin arsası olan da emlak vergisi ödüyor.

İADESİNİ İSTEYİN

Bilmeden Emlak Vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri; yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek, geriye dönük 5 senelik Emlak Vergisi’ni isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi usul kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ vermek gerekiyor.

BU YIL EMEKLİ OLAN ÖDER

2018 yılında emekli olanlar, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2019) itibaren sahip olduğu tek konut sebebiyle vergi ödemeyecek. 2017 yılında emekli olanlar ise bu yıldan itibaren vergi ödemeyecek.

ENGELLİ KİMLİĞİYLE

Engellilerin tek meskenleri için Emlak Vergisi’ni ödememeleri için, engelli olduklarını belgelemesi yeterli oluyor. Bunun için engelli kimlik kartının fotokopisiyle dolduracakları formu belediyeye vermeleri gerekiyor.

MUAF DEĞİLSENİZ...

Emlak Vergisi’nden muaf olmayanların ödemeyi zamanında yapması gerekiyor. Ödenmeyen vergi için her ay yüzde 1.40 oranında faiz işletiliyor. Bu bilgiler bankacılık işlemlerinde karşınıza çıkabiliyor.