Konut Haberleri
07 Eyl 2017 10:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:24

Emlak sektörüne öğrenci dopingi

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala üniversitelilerin ev telaşı da arttı. Emlak piyasasında 150 bin öğrenci hareketliliği yaşanıyor.

Emlak sektörüne öğrenci dopingi
Her yıl yüz binlerce yeni üniversitelinin geldiği İstanbul'da okulların açılmasına kısa bir süre kala emlak piyasası hareketlendi.

Akşam'ın haberine göre, TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, öğrencilerden gelen kiralık ev talebiyle ağustos ayının ikinci yarısından itibaren şehirde büyük bir hareketlilik yaşandığını söyledi.  Erilkun, “Özellikle üniversite bölgelerinde yoğun bir sirkülasyon var. Öyle ki Avcılar, Esenyurt, Çağlayan Kuştepe gibi sadece bu nedenle yatırım yapılan bölgeler öne çıkıyor. Bu yoğunluk ekime kadar sürer” şeklinde konuştu. Öğrencilerin kampus merkezlerine yakın olan, yol maliyetini olduğunca azaltmayı hedefleyen, kullanılabilir nitelikteki gayrimenkulleri tercih ettiklerini vurgulayan Erilkun, öğrencilerinin özellikle Avcılar, Beylikdüzü, Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kadıköy, Üsküdar, Kartal ilçelerinde oturmayı tercih ettiğini ifade etti.  

KİRALAR YÜZDE 10 ARTTI

Öğrencilerden gelen talep kira fiyatlarını etkilliyor. Konut kiralarının öğrenci sirkülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde yüzde 10 artış yaşandı. Erilkun, “Üniversite lokasyonlarında 1000 TL’den aşağı bir fiyata yer bulmak mümkün değil” dedi.

İstanbul’da toplu ulaşımın ana güzergahında yer alan bölgelerde bin TL'nin altına kiralık konut bulunmuyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay ise okulların açılmasına yakın üniversite bölgelerinde bir hareketlenme gözlemlendiğini söyledi.   Öğrenci taleplerinin özellikle şehir merkezine uzak noktalarda yoğunlaştığını belirten Atalay, “Örneğin İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampusu, Yeditepe Üniversitesi Kayışdağı Kampusut ve Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu gibi alanlarda öğrenci taleplerinin farkı hissediliyor. Öğrenciler ağırlıklı olarak 1+1 ev arıyor" diye konuştu.

SAHTE EMLAKÇILARA DİKKAT

Konut sektöründe İstanbul'da yıllık 150 bine yakın öğrenci hareketliliği yaşandığına dikkat çeken İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, bugünlerde emlak piyasasında öğrencilerden kaynaklı ciddi bir canlılık yaşandığını ifade etti. Aşa, ev arayan öğrencileri internette düşük fiyatlı ilanlar verip sokakta emlakçıyım diye gezen insanlara karşı uyardı.  Aşa, öğrencilere "Yazıhanesi olmadan emlakçı olduğunu iddia eden çok sayıda dolandırıcı var. Öğrenciler ofisi ve meslek belgesi olmayan insanlarla çalışmasınlar yoksa mağdur olurlar” tavisiyesinde bulundu.