Konut Haberleri
11 Nis 2015 09:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:33

Eminönü'nde tarihi han değişimi

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eminönü’nde yer alan 1734 hanın otele dönüşmesinin önünü açacaklarını belirterek, “Tarihi hanlar restore edilecek, olmayanlar yıkılıp en fazla 5 katlı oteller yapılacak” dedi.

Eminönü'nde tarihi han değişimi
İSTANBUL Eminönü’nde kayıtlarda ev olarak görülen ancak otel olarak işletilen mekanlar kayıt altına alınacak. İlçedeki konut alanlarının bir dönemin Tarlabaşı’na benzediğini ve ciddi güvenlik sorunları yaşandığını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “ Eminönü’nde konut alanları Afrikalıların yoğun kaldığı, güvenliğin sağlanamadığı bir yere dönüştü. Aileler bu alanda yaşamak istemiyor. Sultanahmet ve çevresi gereğinden fazla değerlenirken, sahil boyunca olan konut bölgesi atıl hale geldi.  Konut bölgesinde pansiyon olarak işletilen yerlere yasal boyut kazandırmaya karar verdik” dedi. Diğer bir projelerinin tarihi hanlarla ilgili olduğunu belirten Demir, ilçedeki 1734 hanın otel olmasının önünü açacaklarını dile getirdi.

Eminönü’nde içinde avlu olan hanların yasal olarak otele dönme hakkı olduğunu belirten Başkan Demir, yaptıkları yeni düzenlemeyi şöyle anlattı; “Artık içinde avlu olmasa dahi hanlara otele dönüşme hakkı tanıyacağız. Fonksiyon değiştiren bina tarihi yapı değilse yıkıp yenisini yapma zorunluluğu getiriyoruz. Yeni yapı da en fazla 5 katlı olacak. Böylece bina yenilenirken, bir yandan da yoğunluk azaltılacak. Eski yapı 8 katlı ise yeni otelde bu 5 kata inecek. Kamu para harcamadan kentsel dönüşüm yapılacak.” Hanların yerine yapılacak oteller içinde 4-5 yıldızlı otellerin yanı sıra butik işletmeler olması da bekleniyor. Sultanahmet  bölgesindeki gayrimenkullerin gereğinden fazla değerlendiğini belirten Demir, aynı sokakta turizm bölgesindeki bir bina ile konut bölgesindeki bir bina arasında 15-20 kat fiyat farkı olduğunu dile getirdi. Demir, Sultanahmet civarında 200 metrekare alana oturan bir binanın 13-14 milyon dolara satıldığını, konut bölümünde aynı büyüklükteki binanın 1 milyon dolardan ucuz olduğunu dile getirdi. 

Hanları otele çevirmek konusunda yurtiçi ve yurtdışında yatırımcılardan talep aldıklarını belirten Demir, fiyatların uygun olduğu konut bölgelerinin de önümüzdeki yıllarda önemli oranda prim yapacağını söyledi.

EV-pansiyon olarak işletilen yapıları kontrol altına almak için Turizm Denetim Sistemi kurduklarını belirten Mustafa Demir, “Geçen yıl başlatılan çalışmada internet üzerinden yapılan rezervasyonları takip edip, şikayetleri inceledik. Eminönü’nde 648 illegal yer tespit ettik. Hepsini mühürledik. Ancak bu çözüm değil. Bu nedenle bu alanlara mecburen yasallık kazandırdık” dedi. Bu tip işletmelerin şehrin aleyhine olduğunu söyleyen Demir, bölgedeki kötü gidişe dur demek için bu düzenlemeye mecbur kaldıklarını dile getirdi.

SULUKULE’de yapılan kentsel dönüşüm projesinin iptali 9 yıl sonra Danıştay tarafından onandı.  İptal edilen planın ilk yapılan plan olduğunu, kedilerinin ikinci kez yapılan planla projeyi tamamladıklarını söyleyen Mustafa Demir, “ Danıştay’ın kararı bizi bağlamadığı için bir itirazımız olmayacak. Zaten mahkeme ‘kamu yararı yok’ diyerek iptal etmiş. Somut bir veri de yok. Neye göre kamu yararından söz ediyorlar. Uygulanan plan için de mahkemeler var. İtirazların bizim için sakıncası yok. Romanlar oradan çıkarıldı anlayışı doğru değil. Biz 2005 yılında oradaki vatandaşa evinizi satmayın, değerlenince siz kalın dedik. Ama 10 bin liralık evler 100 bin lira olunca gariban sattı, gözü kara vatandaş da aldı. Şimdi o evler 600 bin lira oldu” dedi. İlçede kentsel dönüşüm projelerine devam ettiklerini belirten Demir, kentsel dönüşümde kent dokusunun zedelenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.