Ekonomi
12 Ara 2013 11:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:44

Emekli olabilmek için öyle bir şey yapmış ki!

2002 yılında evlenmiş ve 10 yıllık evli iken yurtdışında operasyon geçirip kadın olmuş. İşte Habertürk yazarı Ali Tezel'in "Miras hakkı var mı?" başlıklı bugünkü yazısı...

Emekli olabilmek için öyle bir şey yapmış ki!
İki gün önce benim de üye olduğum, İZİMDER’in (İzmir İktisat Mezunları Derneği) davetiyle 9 Eylül Üniversite’sinde konferansım vardı. Konferans öncesi, havaalanında yanıma bir hanımefendi geldi ama sesi biraz kalıncaydı.

Hikâyesini anlatınca olay çok ilginç geldi. 2002 yılında evlenmiş ve 10 yıllık evli iken yurtdışında operasyon geçirip kadın olmuş. Yeni cinsiyeti olan kadınlıkla SSK’dan önce askerlik borçlanması talep etmiş sonrasında da emeklilik dilekçesi vermiş ama SSK, hem askerlik borçlanmasını hem de emeklilik talebini kabul etmemiş.

Demiş ki, “İşe girişinde erkek idin sonradan kadın olmuşsun bu sebeple kadınların askerlik borçlanması yapma hakkı yok, kadınların şartlarıyla emeklilik hakkın da yok”. Kendisine yardımcı oldum ve ilgili SGK il müdürüyle görüşüp hem askerlik borçlanmasını sağladım hem de emekli olmasını temin ettim. Zira her ikisi de yasal hakkıydı, madem askerlik yapmış askerlik borçlanabilirdi, madem cinsiyet değiştirmiş ve kadın olmuş ve emekliliğe de pembe nüfus cüzdanıyla başvurmuştu kadın gibi değerlendirilmesi gerekiyordu.

Ancak, sonradan bir sorusu daha oldu işte onu anında cevaplayamadım, “Ben bu sorunu araştırayım gazeteden cevaplayayım” dedim. Sorusu, “Ben vefat edersem eşim benden dul aylığı alabilir mi?”ydi.

AYNI CİNSLER EVLENEMEZ
Türk Medeni Kanunu gereğince aynı cinsler evlenemezler. Ancak, evli iken cinsiyet değiştirince ne olur? Normal şartlarda cinsiyet değiştirme operasyonu yapabilmenin şartlarından birisi, evli olmamaktır. Yani, evli birisi cinsiyetini değiştirmek için mahkemeye başvursa mahkeme önce “Evliliği sona erdir” diyecektir.

Ancak, bu kişi Türkiye’de prosedürü izlemek yerine yurtdışında operasyon geçirmiş ama sanırım kendisinin unuttuğu bir şey var. O da, operasyonu nerede geçirirse geçirsin mavi olan nüfus cüzdanını pembeye çevirmek için mutlaka mahkeme kararı gerekir.

Sanırım, bu kişi mahkemeye başvurduğunu unutmuş olmalı.

Yazının devamı için tıklayınız