Konut Haberleri
06 Eyl 2014 08:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:47

Emaar Arıkan’la ortaklığı sevdi

Toskana Vadisi projesinin 3. Faz’ını birlikte yapacak olan Emaar Gayrimenkul ve Arıkan Yapı yeni ortaklıklarında emin adımlarla ilerliyor

Emaar Arıkan’la ortaklığı sevdi
Bir süre önce lansmana çıkan ve oldukça ilgi gören Toskana Vadisi’nin 3. Fazı için adımlar atıldı. Proje için el sıkışan dünyaca ünlü gayrimenkul firması Emaar’ın CEO’su Ozan Balaban ve Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan ile emlakeki.com olarak yeni birlikteliklerini konuştuk…
- Emaar Türkiye’ye nasıl geldi?
Emaar CEO’su Ozan Balaban: Emaar olarak dünyanın her yerinde, ünlü markalarla çalışarak önemli bir referansa ve güvene sahibiz. Türkiye’ye de uzun vadeli ve değerli projeler katmak için yatırım yapmaya başladık.
-Toskana Vadisi’ne giriş serüveninizden bahseder misiniz?
O.B:
Toskana Vadisi ilk projemiz. Bölgenin temiz havası, göl manzarası ve emsal düşüklüğü tercih sebebimiz oldu. İçerisinde 174 tane ev var. Bu evlerin 154 tanesini 6 ayda sattık. Satışlar iyi gidince ikinci etabın satışına başladık.
- Emaar ve Arıkan Yapı nasıl biraraya geldi?

Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan:  Tek katlı villa projemiz Park Village,  yoğun ilgi gördü ve yıl içinde tüm konutların satışını bitirdik. Projemiz dolar bazında yüzde 60 prim getiren bir hal aldı. Projeyi tekrar hayata geçirmek için arsa arayışına başladık. Yapmak istediğimiz projeleri Ozan Bey’le bir araya gelerek paylaştık. Kendisi de  projeyi Emaar yönetimine sunarak değerlendirdi ve onay alınınca başladık.
- Ortaklık nasıl gidiyor?
H.A:
Emaar dünyanın en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri. Arıkan Yapı olarak Emaar ile çalışmak bizim için çok onur verici. Bunun zorlukları da var. Ancak Emaar nezninde bir farkımız olduysa biz
bundan mutluluk duyarız. 

İstanbul'da konut fiyatları ucuz

OZAN Balaban İstanbul'daki emlak fiyatlarının dünyanın diğer metropol şehirlerine göre ucuz olduğunu söyledi. Balaban şöyle devam etti: “Ama satın alma gücü de düşük. O yüzden nitelikli proje olmadığı zaman sektörde olmasa bile proje bazında balon olabilir. İstanbul'un arazi fiyatları çok pahalı. Bu maliyetler söz konusu olduğu zaman daire fiyatlarının düşmesi imkansız. Ama eğer kentsel dönüşümde emsali yerinde kullanırsak, lüks konut yapmak için fırsat olarak görmezsek, fiyatlar dengeye ulaşır.”

Emlak sektöründe daralma var

ARIKAN Yapı patronu Habip Arıkan, gayrimenkul sektöründe uzun süredir daralma olduğunu belirtti. “Biz her ne kadar yüksek bir grafik çizsek de bu daralma inkar edilemez” diyen Arıkan şunları aktardı: “Bu noktaya gelirken sektörünün de yanlışlıkları oldu. Bir tapu alma furyası ile birlikte evler küçüldü. Yatırım furyası giderek arttı. Bir yerden sonra aldığını satamayan ve satamadığı için yeni yatırım yapamayan bir kitle oluştu. Sirkülasyon olmayınca dış etkenler de birleşti ve bugüne geldik.”

İnşaat gündemin peşinden gidiyor

2015'e yaklaştığımız bu dönemlerde gayrimenkul sektörünün gidişatı hakkında bilgi veren Ozan Balaban, “İnşaat Türkiye'deki lokomotif sektör ve gündemden çabuk etkileniyor” dedi. Balaban şöyle bir değerlendirmede bulundu: “Sosyal gelişmeler, seçim vs. bunlar herkesi ilgindiriyor ve konut sektörüne de yansıyor. Mortgage sistemi kaliteli değil. Faiz oranları acımasız. Ev tutarının olabildiğince az miktarı için kredi alınmasından yanayım. Satışlarımız patladı. Planladığımız projelerimiz için bile yoğun talep alıyoruz.”

Bu proje Türkiye’de ilk kez yapılıyor

PROJELERİNİN Türkiye'de ilk kez yapıldığını anlatan  Habip Arıkan, satış başarılarının da bunu kanıtladığını söyledi. Arıkan şöyle devam etti: “Projemizdeki yaşam alanları, dekoratif özellikleri ve peyzajlar insanlarda burada yaşama isteği uyandırıyor. Toskana Vadisi'nde bir köy meydanı hayalimiz var. Onun planları devam ediyor. Bizim en büyük isteğimiz maliklerin doğal hayatı yaşamaları. Bu özlemini çektiğimiz sıcak, samimi düzeni hayata geçiriyoruz.“
 
 
Amerika’dan Malezya’ya  bir Emaar hikayesi

“ARIKAN Yapı ve Emaar ortaklığı 2 yıl öncesine dayanıyor” diyen Emaar CEO’su Ozan Balaban, firmalarının hedeflerini şöyle anlattı: “Emaar, Amerika'dan Malezya'ya kadar uzanan bir coğrafyada hep büyük projeler yapmış bir şirket. 2006 yılında Türkiye'ye büyük projeler hayata geçirmek hedefi ile geldik. Yaptığımız her şey parayı uzun süre ülkede tutacak. Yeni projelerimiz var. Büyük kentsel dönüşüm projeleri hayata geçireceğiz. İstanbul'da bir alışveriş turizmi yaratmak istiyoruz. Bu anlamda markalı bir outlet AVM projesi ortaya çıkaracağız. 200 dönüm üzerinde, 45 bin metrekarelik kiralanabilir alanı olan ve Amerikan tarzı bir proje halinde... Ekim-Kasım gibi lansmana çıktığımızda zaten göreceksiniz. Buna uzun zamandır hazırlanıyoruz. Doğru bir metropol olmak için doğru projelere imza atmak gerek. Bu anlamda yapacağımız AVM projesi turistler için de çekim nedeni olacak.”

Türk ve yabancı müşteri oranımızı eşitledik

PROJEYE yurtdışındaki yatırımcıların ilgisinin yoğun olduğuna değinen Emaar CEO’su Ozan Balaban, şöyle devam etti: “İlk fazımızda bir kota koymadık o yüzden yüzde 50'ye yakın uluslararası müşterilerimiz vardı. Dengelemek adına ikinci fazda Türk müşteri oranımızı yüzde 90 civarında tuttuk. 3. fazda ise yabancı müşterimizin sayısı daha da azaldı.” Habip Arıkan ise proje konseptleri hakkında şu bilgileri verdi: “Proje tek katlı villa ötesinde insanlara farklı bir yaşam vaad ediyor. Müşteri profilimiz ağırlıkla sanayi sektöründe bulunanlar, işadamları, bürokratlar, üst düzey yöneticiler, bazı milletvekilleri ve akademisyenler. Konutları, 139,5 metrekare net, 187 metrekare brüt olacak şekilde 3+1 olarak tasarladık. Daha sonra yüzde 1 KDV uygulamasını getirdik projeye. Bu villalarla 455 bin dolarlık minimum bir fiyatla satışa çıktık. Şu anki fiyatlar 530 bin dolar civarında. 250 metrekarelik evler 675 bin dolar, 300 metrekarelik evlerse 775 bin dolarlık fiyat skalasından satılıyor.