Konut Haberleri
27 Ara 2018 18:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:05

Elon Musk, Türkiye'ye geri dönüyor! Durdurulan yatırımlar...

Elektrikli otomobil devi Tesla, ABD ile Türkiye arasında yaşanan "rahip krizi" sonrası durdurduğu Zorlu Center’daki showroom açma planını yeniden gündeme aldı.

Elon Musk, Türkiye'ye geri dönüyor! Durdurulan yatırımlar...
Tesla’ya servis hizmeti vermeye hazırlanan Otomol Yönetim Kurulu Başkanı Osman Baykan, "Tesla rafa kaldırdığı Türkiye’de showroom açma planını, ABD ile düzelen ilişkiler sonrası yeniden gündeme aldı. 1.5 ay önce Türkiye’ye gelerek yatırımı 2019’da yapmak istediklerini söylediler. Biz de onlara satış sonrası servis hizmeti vereceğiz. Ön anlaşma yapıldı." dedi.

Twitt'inde “Türkiye de dahil” dedi 

Tesla CEO’su Elon Musk, twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin de dahil olduğu tüm Avrupa’da şarj istasyonları ağını genişleteceğini duyurdu. Musk, twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Önümüzdeki yıl İrlanda’dan Kiev’e, Norveç’ten Türkiye’ye kadar Avrupa’nın yüzde 100’ünü kapsayacak şekilde ‘Süper Şarj İstasyonu’ ağımızı genişleteceğiz.” dedi.

Musk’ın bu twitte kısa sürede tüm dünyaya yayıldı, 13 binden fazla beğeni alırken, binlerce yorum ve retwitt aldı. Bu açıklamanın ardından Tesla’nın iki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle durdurduğu Zorlu Center’daki showromm açma planının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Konuyla ilgili DÜNYA’ya konuşan Otomol Yönetim Kurulu Başkanı Osman Baykan, “Tesla rafa kaldırdığı Türkiye’de showroom açma planını, Rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmasının ardından düzelen ilişkiler sonrası yeniden gündeme aldı. 1.5 ay önce Türkiye’ye gelerek yatırımı 2019’da yapmak istediklerini söylediler. Aslında 2019’un ilk çeyreğinde bu yatırımı yapmak istiyorlardı ancak, yetişmeyeceği düşüncesiyle bu yatırımı ikinci çeyreğe aldılar. Biz onlara satış sonrası servis hizmeti vereceğiz. Ön anlaşma yapıldı.” dedi.

Tüm Tesla siparişleri iptal edilmişti 

İki ülke arasında yaşanan kriz sonrası Türkiye, ABD’den ithal edilen otomobillere haziran ayında yüzde 60 ek vergi koymuş, ağustos ayında ise bu oran yüzde 120’ye çıkarılmıştı. Bu gelişmenin ardından Tesla’da yeni siparişler durmuş, verilmiş siparişler de gümrükten çekilmeden geri yollanmıştı. Lüks araç satışlarında pazar liderlerinden S&S Motors’un Genel Müdürü Ferhat Albayrak, DÜNYA’ya ABD’li markanın Türkiye’ye yatırım planını durdurduğunu açıklamıştı.

Albayrak, “Tesla için hala talep yok, tamamen durdu. Tabii ki en büyük sebebi ek gümrük vergisi. Ayrıca makanın Türkiye yatırımdan vazgeçmesi nedeniyle potansiyel müşteriler de siparişini beklemeye aldı. Ek vergi oranı yüzde 120’ye çıkınca Tesla, çalışma faaliyetlerini tamamen durdurdu. Normal bir tüketicinin Tesla alması artık zor, çünkü servisi yok. Tesla dışında hiçbir firmanın da araca müdahale şansı yok. Tesla’nın müşteri kazanabilmesi için Türkiye’de ciddi bir pazarlama ve marka faaliyetinde bulunması lazım. Model 3 de şubat ayı itibariyle Avrupa’da teslimatlara başlayacak. Türkiye’den de bu aracı bekleyen insanlar var. Ancak model 3 orta vadede Türkiye’ye gelmeyecek” açıklamasını yapmıştı.