Ekonomi
19 Haz 2017 18:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

Elektrik faturanızı düşürmenin yolları!

Elektrik faturasından cebi yanan vatandaşlar bu yöntemi kullanarak faturalarını yüzde 35 düşürebilirler. İşte yapılması gerekenler.

Elektrik faturanızı düşürmenin yolları!
Enerji Verimliliği konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından atanmış bir uzman kuruluş olan Szutest Enerji Departmanı Yöneticisi Ali Özgenç tarafından tavsiye edilen önerilere uyduğunuzda elektrik faturanızı 1/3 oranında azaltarak bütçenize nefes aldırmak elinizde.

Modern yaşamda enerji, hayatın olmazsa olmazlarından biri artık. Ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de enerji konusunda gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakabilmek için gerekli tasarrufları yapmak her bireyin görevi.

Bilindiği gibi Türkiye tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 72'sini dışarıdan satın almakta. Tasarruf yaparak hem ekolojik dengeyi korumuş olacak hem de aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olacağız.

Enerji üretimimiz kısıtlı olunca yapacak tek şey enerjiyi verimli kullanmak ve enerjiyi tasarrufunu yaşamımızın her alanına sokmak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan raporlarda binalarda yüzde 30'luk bir enerji tasarrufu potansiyeli olduğuna işaret edilmekte.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından binalarda Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi olarak atanmış olan Szutest Enerji Departmanı Yöneticisi Ali Özgenç, evlerdeki elektrik faturalarımızı aşağıya çekmek için neler yapabileceğimizi tek tek sıraladı.

İşte hem ülke hem aile ekonomimizi düzenleyecek tasarruf yöntemleri için yapmamız gerekenler;

AYDINLATMADA ELEKTRİK TASARRUFU

Konutlarda tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı yaklaşık yüzde 20'dir. Bu nedenle aydınlatmada sağlanacak tasarruf, toplam elektrik enerjisi tüketimini önemli ölçüde azaltacaktır. Konutlarda genel olarak akkor telli ve tungsten halojen lambalar kullanılmaktadır. Bu lambaların verimi düşük ve ömrü kısadır. Günümüz teknolojisinde her akkor telli lambanın yerine takılabilecek boyut, ışık miktarı ve renk özelliklerine sahip Kompakt Fluoresan Lamba (KFL) veya mümkünse LED lamba kullanılmalıdır.

VERİMLİ AYDINLATMA İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Apartman boşluklarında gün ışığından yararlanma amaçlı çatı pencereleri oluşturulmalıdır,

Gün ışığını çatıda toplayıp iç hacimlere ulaştıran ışık tüpleri de olası çözümlerdendir,

İç hacimlerde açık renk boyalar tercih edilmelidir,

Enerji tüketimi yüksek, ortama ısı yayan, kısa ömürlü tungsten halojen lambalar yerine KFL veya tüp fluoresan lambalar kullanılmalıdır,

Merdiven boşlukları, banyo, tuvalet gibi hacimlerde harekete ve ısıya duyarlı algılayıcılar kullanılmalıdır,

Bina dışında bahçe kapı önü gibi aydınlatmalarda KFL veya LED'ler (ışık yayan diyotlar) kullanılmalı ve bu aydınlatmalar zaman ayarlayıcılar, günışığı veya hareket algılayıcılar ile kontrol edilmelidir,

Güneş enerjisi ile çalışabilen sistemler de uygun alanlarda kullanılmalıdır.

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDE ELEKTRİK TASARRUFU

Elektrikli ev aleti satın alırken enerji verimliliği açısından dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, enerji performans etiketidir. Enerji tüketimi yönünden en verimli olanı tercih edilmeli.

İlk satın alma maliyeti diğerlerine göre yüksek de olsa, bu tip aletler kullanım süreleri içinde kendilerini geri ödeyecektir. Kullanım ömürlerinin uzun olması için, elektrikli ev aletleri kullanım kılavuzuna ve amacına uygun kullanılmalı, bakımları zamanında yapılmalıdır.

TELEVİZYON VE DİĞER EV ELEKTRONİĞİ KULLANIMINDA ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN YAPILABİLECEKLER

Evinizde kullandığınız televizyon, müzik seti, DVD oynatıcı, bilgisayar gibi elektronik aletler stand-by (bekleme) konumunda da elektrik tüketirler. Bu aletleri kullanmadığınız zamanlarda stand-by konumunda bırakmayın. Aletler açma kapama düğmelerinden kapatılmalı, hatta fişleri prizden çekilmelidir. Çektikleri elektrik gücü çok düşük de olsa, stand-by konumunda uzun süre bırakılan aletlerin tükettikleri toplam elektrik enerjisi çok büyük boyutlara ulaşabilmekte.

Enerji Verimliliği konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından atanmış bir uzman kuruluş olan Szutest Enerji Departmanı Yöneticisi Ali Özgenç tarafından tavsiye edilen önerilere uyduğunuzda elektrik faturanızı 1/3 oranında azaltarak bütçenize nefes aldırmak elinizde.

Otel, hastane, AVM, İş Merkezi, Kamu Hizmet Binası gibi enerji tüketimin yoğun olduğu binalarda da benzer yaklaşımla enerji tasarrufu sağlanarak elektrik faturalarında hatırı sayılır azalmalar elde edilebilir. Özellikle Bina alanında yetkilendirilmiş EVD'lerden ve bu alandaki enerji uzmanlarından destek alınması halinde sonuç alma hızınızı daha da artırabilirsiniz.