Konut Haberleri
06 Şub 2016 08:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:02

Ekvatora dev liman yapacak

Yurtdışı iş dünyasında “Robert Yıldırım” olarak bilinen Yüksel Yıldırım, Ekvador’da 750 milyon dolarlık liman yatırımı yapacak

Ekvatora dev liman yapacak
Türk işadamlarının yurtdışı yatırımları parmak ısırtıyor... Yıldırım Holding’in Ekvador’da yapacağı 750 milyon dolarlık liman yatırımına ilişkin çerçeve anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkent Kito’daki temasları sırasında imzalandı. Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, projenin 5 fazda tamamlanacağını, her bir fazın 500 bin TEU kapasitede olacağını, ilk etapta 240 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Toplamda 750 milyon dolar yatırım yapacaklarını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

“Özkaynak ve kredi kullanarak yatırımımızı gerçekleştireceğiz. Bu yatıırım, Türkiye’nin ülkedeki en büyük yatırımı olacak. Yatırımımız tamamlandığı zaman, Latin Amerika’nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki en büyük konteyner limanı olacak. Bu liman, mevcut global liman pörtföyümüzle birleştiğinde, YILPORT ağı içinde büyük bir önem kazanacak. Puerto Bolivar olarak bilinen limandan ağırlıklı olarak muz, karides, deniz ve maden ürünleri ihraç edilecek. Aynı zamanda ülkenin ithalatına büyük katkı  sağlayacak. Bu limanda yapacağımız tarama ile derinlik, ilk etapta 14 metreye ve daha sonra 17 metreye çıkarılacak. Ve böylece dünyanın en büyük gemileri bu limana yanaşabilecek. Limanın devir teslimi, bu yılın nisan ayında planlanmakta.”

Yıldırım Grubu’nun Başkanı Yüksel Yıldırım, yurtdışında “Robert Yıldırım” olarak biliniyor. Yıldırım, Robert isminin hikâyesini Milliyet’e şöyle anlatmıştı:

“1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirip dil öğrenmek ve master için ABD’ye gittim. Mühendis olarak başvurduğum şirketlerden, ‘çalışma iznin yok’ diye geri çevrildim. Çinli ve Hintli arkadaşlarımın kolayca iş bulabildiği görünce, nasıl başardıklarını sordum. ‘İsimlerimizin önüne Michael, John gibi isimler koyduk. Daha kolay iş buluyoruz’ dediler. Ben de isim aradım. Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin yöneticilerini inceledim. Baktım ki aralarında en çok Robert var, ben de Robert oldum. Robert olur olmaz iş teklifi aldım. Türkiye’de kendi şirketimizde rol üstlendiğimde de, uluslararası görüşmelerde hep Robert ismini kullandım. Yabancıların Yüksel’i telaffuzu zor. Robert sayesinde kolay iletişim kurdum.”