Konut Haberleri
30 Oca 2016 15:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:01

Ekonominin kilidi THY ve dizilerde!

Güney Amerika kapısını Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak. Ekonomi için THY katkısı ve dizilerin yaygınlaşması gündemde

Ekonominin kilidi THY ve dizilerde!
Ekonomik ve ticari ilişkilere Erdoğan eli. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan bir gündemle Güney Amerika’ya gidiyor. Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan turda Şili özel bir öneme sahip olacak.

Güney Amerika’nın anahtarı olarak görülen Şili ile öncelikle bir iş konseyi kurulması amaçlanıyor. Türk dizilerine meraklı olduğu ortaya çıkan Şili, bu dizilere daha fazla özendirilecek. Tüm Latinlerin bu dizileri izlemesi ve Türk kültürünü tanıması amaçlanıyor. Bölgeden turizmi canlandırmayı amaçlayan işadamları, Türk Hava Yolları’nın da buraya direkt uçuşlar koymasını talep edecek.

Erdoğan, Güney Amerika’yı 31 Ocak - 4 Şubat arasında ziyaret edecek. İkili anlaşmaların imzalanacağı ziyaretler çerçevesinde Erdoğan, iş forumu toplantılarında da konuşacak.

Türkiye - Şili İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bahadır Balkır, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın da katılımıyla orada bir iş forumu düzenlenecek. Zaten Türkiye’yle Şili arasında bir serbest ticaret anlaşması (STA) var. Bu STA’dan nasıl faydalanabiliriz, Şili ve Güney Amerika’daki diğer ülkeler diye, oluşturulacak iş konseyi Türkiye’deki iş konseyi ile ortak çalışmaları başlatacak. İmzalanacak anlaşmaların altyapısını oluşturduk. Şimdi inşallah başlatacağız” dedi.

Karşı tarafta DEİK’teki iş konseyi gibi muadil bir kurum olmadığını dile getiren Balkır şöyle devam etti:

“Sofofa diye iş adamlarını, sanayicilerini barındıran bir kurum var. Fakat bu kurum içinde Türkiye iş konseyi yok. Biz bu seyahatte öncelikle onların da bir Türkiye iş konseyi oluşturmalarını, böylece bizim DEİK çatısı altındaki Şili İş Konseyi ile Sofofa çatısı altında kurulacak bir Türkiye İş Konseyi’nin ilişkileri geliştirmesini amaçlıyoruz.”

Rusya’dan yaşanan turist kaybının Amerika kıtasından telafi edilebileceğini aktaran Balkır, şunları da söyledi:

“Oradan turizmi geliştirmeye çalışacağız. Bütün Güney Amerika’dan aslında. Güney Amerika’da Türkiye hakkında bir farkındalık yaratmak. THY de şu anda Brezilya’ya, oradan Arjantin’e uçuyor. Güney Amerika’da başka yeni destinasyonlar da var. Şili Santiago’nun eklenmesi de bir hedef olabilir. Onu da talep edeceğiz yetkililerden.”

Şili’de Türk dizilerinin çok meşhur olduğu bilgisini veren Balkır, “Güney Amerika’ya Türk dizileri Şili üzerinden girdi. Binbir Gece gibi diziler. Şili’de Türkiye’de olduğu kadar ünlü dizi oyuncuları. Türk dizilerinin orada daha da fazla izlenmesi gibi, oradan bütün bütün Güney Amerika’ya yayılması gibi bir çalışma yapılabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Latin Amerika programı kapsamında 31 Ocak - 2 Şubat’ta Şili’yi ziyaret edecek. Erdoğan, 2 - 3 Şubat’ta Peru’ya, 3 - 4 Şubat’ta ise Ekvador’a gidecek.

Güney Amerika’ya satılan bazı Türk dizileri şöyle:

-Erkan Petekkaya ve Nurgül Yeşilçay’ın başrolünü paylaştığı ‘Paramparça’

-Halit Ergenç ve Bergüzar Korel’in başrolünü paylaştığı ‘Binbir Gece’

-Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Dere’nin başrolünü paylaştığı ‘Ezel

-Beren Saat ve Engin Akyürek’in başrolünü paylaştığı ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’

-Tuba Büyüküstün ve Engin Akyürek’in başrolünü paylaştığı ‘Kara Para aşk’

-Halit Ergenç ve Meryem Uzerli’nin başrolünü paylaştığı ‘Muhteşem Yüzyıl’

-Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un başrolünü paylaştığı ‘Aşk-ı Memnu’

Şili dünyanın en büyük bakır üreticisi. Bunun yanında makina ithalatı var. Türkiye’nini bu ülkeye makina ihracatı yapabileceği düşünülüyor. Şili’nin ağaç ürünleri de çok gelişmiş durumda. Ayrıca ülke tarım ve deniz ürünleriyle öne çıkıyor. Güney Amerika’nın en gelişmiş ülkesi kabul edilen Şili ile başlatılacak bir ticari ilişkinin Güney Amerika’ya da bir giriş kapısı olacağı hesaplanıyor. STA da bu anlamda bir avantaj olarak görülüyor.

Şili’nin ardından Peru ve Ekvador da Türkiye açısından fırsatlar barındırıyor. Peru’ya ihracatta demir-çelik çubuklar, yarı mamuller, filmaşin ve profiller ilk sırada. Ekvador da pasta, bisküvi, şekerleme, fındık ve tütün gibi ihracat fırsatlarıyla öne çıkan bir ülke.