Ekonomi
02 Kas 2015 07:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:41

Ekonominin dümenine kim geçecek?

AK Parti bir kez daha tek başına iktidar, 7 Haziran seçimlerinde üçüncü dönem kuralı nedeniyle liste dışı kalan ekonomi kurmayları ise yeniden Meclis’te. Piyasaların gözü başta Ali Babacan olmak üzere ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağında.

Ekonominin dümenine kim geçecek?
AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinden galip çıkmasıyla birlikte, gözler yeni ekonomi yönetimine çevrildi. AK Parti’den son anda listeye giren eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tekrar milletvekili seçildi. Yeni dönemde ekonominin kumandasının Babacan’da olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.

BABACAN VAR MI?

Babacan, AK Parti Kongresi’nden sonra parti yönetiminde yer almamıştı. Sık sık siyasete ara verdiğini belirten Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun isteğiyle milletvekili seçimlerinde aday oldu. Piyasalarda istikrar unsuru olan kabul edilen Babacan’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile dönem dönem görüş ayrılıkları olması, yeni dönemde ekonomi yönetiminde olup olmayacağı yönündeki soru işaretlerini artırıyor.

YENİ VİTRİN

Merkez Bankası’nın politikalarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kadar eleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli’den seçildi. Babacan’la birlikte ekonomik istikrar açısından önemli bir isim olarak kabul edilen Şimşek, Gaziantep’ten milletvekili seçilirken, üç dönemlik olduğu için son anda aday olan Taner Yıldız da tekrar milletvekili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak İstanbul’dan milletvekili seçilirken, eski Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal da Bayburt’tan milletvekili seçildi. İbrahim Turhan İzmir’de seçilirken, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili olamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı Emine Nur Günay da Meclis’e girdi.

CHP’de Öztrak ve Böke 

CHP’nin ekonomide önemli isimlerinden Faik Öztrak Tekirdağ 1. sıradan milletvekili seçildi. Selin Sayek Böke, İzmir 1. bölge birinci sıradan aday olmuştu. Böke de Meclis’e girerken, Zekeriya Temizel de İzmir’den tekrar seçildi. Akif Hamzaçebi de İstanbul 1. bölgeden milletvekili olarak Meclis’e girdi.
MHP’de Durmuş Yılmaz giremedi
MHP’nin ekonomi vitrinin önemli isimlerinden Erhan Ustan Samsun’dan seçilirken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Uşak’tan seçilemedi. HDP’nin ekonomi vitrini Sezai Temelli de milletvekili olarak Meclis’e geldi.

Durmuş Yılmaz giremedi
MHP’nin ekonomi vitrinin önemli isimlerinden Erhan Ustan Samsun’dan seçilirken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Uşak’tan seçilemedi. HDP’nin ekonomi vitrini Sezai Temelli de milletvekili olarak Meclis’e geldi.