Ekonomi
06 Ara 2017 11:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Ekonomimiz kötü değil ama…

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünyanın Türk ekonomisine bakışını ve son gelinen durumu objektif bir şekilde değerlendirdi.

Ekonomimiz kötü değil ama…
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek son dönem Türk ekonomisi ile ilgili dikkat çeken değerlendirmeler yaptı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da katıldığı Finans Forumu’nda konuşan  Şimşek, Türkiye algısının dünyada son dönemde bozulduğunu dile getirdi. Şimşek, "Son 15 yılda bir çok dış şok yaşadı ülkemiz. Türkiye’deki OHAL durumu, dünyadaki algısı, Türkiye’nin verdiği tepkiler, başına gelenlerle yakından ilgili durup dururken bu noktalara gelinmedi. Burada algı son dönemde bozuldu. Bu da gerçekliği kısmen etkiliyor. Bizim gerçekliğimiz algımız kadar kötü değil, arzuladığımız kadar da iyi değil" dedi.

Dövizle borçlanmaya sınırlama gelecek

Şimşek, çok yakında Türkiye'de makro ihtiyati çerçeve anlamında önemli bir yapısal reform yapacaklarını belirterek, "25.000 şirketimizin döviz yükümlülüğü var. Bu 25.000 şirketimizin 23 bininin döviz yükümlülüğü 15 milyon dolar ve altında. Bunlar nispeten küçük, kısmen orta ölçekli şirketler. 23.000 şirketin açık pozisyondaki payı yüzde 16 civarı. 2000 büyük firmanın ise payı yüzde 84 civarı. Biz ilk aşamada 2000 firmaya ilişkin veri toplamanın yasal altyapısını bu hafta oluşturduk. Bir çerçeve oluşturacağız. Bu küçük ve kısmen orta ölçeklilere biz doğrudan doğruya sınırlama getireceğiz. Niyetimiz şu; hane halkına aldığımız tedbire benzer bir tedbir alacağız" ifadelerini kullandı.