Ekonomi
17 Haz 2013 11:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:27

Ekonomide son durum

Piyasalar haftaya haftasonu yaşanan siyasi gerginliklerin etkisinde giriyor. Dolar haftaya başlangıçta 1.87 TL'yi gördü. BIST 100

Ekonomide son durum
Piyasalar haftaya başlarken haftasonu gerçekleşen polis müdahalesinin etkilerini gözlemleyecek. Cuma günü siyasi ortamın yumuşamasının da etkileriyle gelen alımlarla 80 bin 11 puandan kapanan borsa güne haftasonu yaşanan gerginliklerin etkisinde giriyor. Açılışta düşmesi beklenen borsanın gün içinde uluslararası gelişmelerin etkisiyle toparlanması bekleniyor. BIST 100 açılışta beklendiği gibi yüzde 1,77'lik kayıpla 78 bin 596 puan seviyesine geldi. Şu dakikalarda borsa yüzde 1,26 kayıpla 79 bin 3 puanda bulunuyor.
 
Piyasalar Çarşamba günü gerçekleşecek FED toplantısına yönelik beklentilerden de etkilenecek. FED toplantısında Ben Bernanke'nin gelişmekte olan ülkeler lehine kararlar çıkması beklentileri uluslararası piyasalarda havayı yumuşattı. 
 
Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan  "Borsada yabancı satışlarının son 2 haftalık dönemde 1,2 milyar dolara ulaşmış olması yerli oyuncuların mevcut seviyelerde kredili pozisyonlarını artırmalarına sebep oldu. Bu nedenle yukarı ve aşağı oynaklığın yüksek olduğu bir dönem içerisindeyiz. Gelişmekte olan ekonomilerin can damarı halinde gelen parasal genişlemelerde azalma sinyalleri gelmeye devam ediyor. Çarşamba günkü FED toplantısı ve Bernanke’nin açıklamaları merakla bekleniyor. Aylık toplam 85 milyar USD’lik tahvil alımlarında bu ay olmasa da önümüzdeki süreçte azaltım gelebileceğini bekliyoruz. Borsada 73,000-80,000 bandındaki hareket yaz aylarında sürebilir." dedi.
 
TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul yurtdışındaki atmosferin pozitif olduğuna dikkat çekiyor. Usul "Dışarıdaki pozitif hava dikkate alındığında düşüş sınırlı olabilir. Seans içinde toparlanmalar beklenebilir. Siyasi tansiyonun düşmesiyle birlikte yurtdışı gelişmelere bakılacak. Endeksin seyri için FED toplantısından çıkacak sonuçlar belirleyici olacaktır." diye konuştu.
 
DOLAR 1.87 TL İLE BAŞLADI
 
Piyasalar haftasonu gerçekleşen müdahalelerin gölgesinde haftaya başlarken dolarda da yukarı yönlü bir hareket gözlendi. Dolar haftaya 1.87 TL'den açıldı. Cuma günü 1.85 TL seviyelerine kadar inen dolar şu dakikalarda yatay seyirle 1.8686 TL seviyelerinden işlem görüyor.
 
Dolar geçtiğimiz hafa 1.90 TL seviyelerindeyken Merkez Bankası'nın gelen ek sıkılaştırma müdahalesiyle düşüşe geçmişti. Merkez Bankası müdahaleleriyle doları 1.85 TL'ye kadar düşürmüş, adeta "buradayım" mesajı vermişti.
 
TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELDİ
 
Gösterge tahvil faiz oranı ise yüzde 6,21 seviyesindeydi. Açılışın ardından faizler yüzde 6,39'a çıktı.