Konut Haberleri
08 Eki 2015 11:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:33

Ege satılık ada kaynıyor

Ege Denizi’nin Türkiye’ye ait bölümünde de satılık ada sayısı komşudan geri kalmıyor

Ege satılık ada kaynıyor
Yunanistan’da ekonomik kriz nedeniyle adalar satılırken, Ege’nin bu yakasında da adalar üzerindeki özel mülkiyetlerde kayda değer bir hareket söz konusu. Çanakkale'den Antalya kıyılarına kadar fiyatı 10 milyon dolardan 200 milyon dolara kadar satılık adalar internet siteleri üzerinden alıcılarını bekliyor.

Dünya'nın haberine göre, memur maaşlarını ödemek, kamu finansmanını sağlamak için AB ile zorlu müzakereler yürüten Yunanistan, bir yandan da yerel kaynak arayışında sahip olduğu küçük adaların satışını keşfetti. Yunanistan, aralarında 5 milyon euro fiyatıyla 5 parçadan oluşan takım ada da olan Ege’deki 12 adasını satışa çıkarırken, Ege’nin bu yakasında da adaların satışta olduğu dikkat çekti. Yunan adalarının internet sitelerindeki ilanlarında, çoğunluğu imara ve turizme açık olan adalardan 6'sının fiyatının, alıcının talebine göre belirleneceği, pazarlığa tabi olduğu belirtiliyor. Yunan adalarının fiyatı 1.5 milyon eurodan başlıyor, 15 milyon euroya kadar ulaşıyor. Türkiye sularında ise Çanakkale Boğazı'nın girişinde Bozcaada'ya bağlı olan 950 dönümlük ismi açıklanmayan ada 200 milyon dolara alıcısını beklerken, Marmaris ve Gökova bölgesi adeta satılık ada cenneti konumunda. Burada 10 milyon dolardan başlayan ada fiyatları konumuna göre 30 milyon dolara kadar fiyatlanıyor. Büyük adalar otel yatırımcılarının ilgisini çekerken, özellikle Rus işadamlarının adalarla ilgilendiği belirtiliyor. Türk emlakçılar fiyatların yatırım yapılabilecek konumda olduğunu belirtirken Türkiye'de de satılık adaların önemli bir alışveriş metası haline geldiğini vurguladılar.

Türkiye'de Çanakkale'den başlayarak Antalya Muğla sınırına kadar olan bölgede onlarca satılık ada var. İnternet sitelerinde ilk göze çarpan ilan ise Bozcaada'dan ilanı verilen ve Ege Denizi'nde bulunduğu belirtilen isimsiz ada. Bilgileri saklanan ve sadece ciddi alıcılara bilgi verilen ada 950 dönümlük arazisi ve 200 milyon dolarlık fiyatıyla internette alıcısını bekliyor. Bu adada herhangi bir yerleşim ve yaşam yok. Bozcaada'nın yanında bulunan 120 dönümünün üzerinde bir deniz fenerinin de yer aldığı Tavşan Adası da satılık. İlk olarak 2003'te satışa çıkarılan ada, 4 yıl sonra 10 milyon dolara satışa çıkartıldı ancak satılamadı. 2012'de fiyatı 20 milyon dolara çıkartılan adanın fiyatı şimdilerde 22 milyon dolar. Ayvalık'taki 275 bin metrekarelik Çiçek Adası ise 8 milyon dolarla en ucuz adalardan biri olarak satışta. Satılığa çıkarılan bazı ada ve koyların satış yetkisini elinde bulunduran emlak şirketinin sahibi Kemal Gönenç, yatırımcıların daha çok koyları tercih ettiğini, zenginlerin ise adalara ilgi gösterdiklerini söyledi.

Emlakçılar Marmaris Bölgesi'nin coğrafi konumu gereği en fazla adanın bulunduğu yer olarak ilgi çektiğini belirttiler. Satılık arsaların en çok göze çarptığı Marmaris'te ada satın almak isteyen meraklılar bölgeye akın ediyor. Bayık Köyü mevkiinde bulunan ve Rodos Adası’na 17 mil uzaklıktaki Çiftlik Adası, 16 milyon euro fiyatla satılıyor. Sahilden 450-550 metre uzaklıktaki Çiftlik Adası, Marmaris'e 34 kilometre mesafede Batı Akdeniz sahilinde bulunuyor. 80 bin metrekare yüzölçüme sahip bu özel adanın 27 bin 620 metrekaresi şahıs tapulu, 53 bin metrekaresi ise Hazine'ye ait.