Konut Haberleri
18 Eki 2017 14:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:29

Efes denizle buluşuyor! İlk ihale yarın

Efes Antik Kenti tam 2 bin 500 yıl sonra yeniden denizle buluşuyor. Antik kente inşa edilecek kanal için ilk ihale 19 Ekim'de İzmir’de yapılacak.

Efes denizle buluşuyor! İlk ihale yarın
Türkiye'nin en önemli arkeolojik sit alanı ve en büyük açıkhava müzesi olan Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak kanal projesi için ilk adım yarın atılıyor. 


Efes Antik Kenti’ni 2 bin 500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacak kanal projesinin ilk etabının ihalesi 19 Ekim'de İzmir’de gerçekleştirilecek.
 
İzmir Selçuk'taki Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak projenin ilk etabı için 19 Ekim günü DSİ 2. Bölge Müdürlüğünde ihaleye çıkılacak.  Bir yılda tamamlanması planlanan proje sayesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan ve her yıl 1 milyonu aşkın turistin ziyaret ettiği Efes Antik Kenti'ni denize bağlayan antik liman, 2 bin 500 yıl sonra yeniden hayat bulacak.
 
İki etaplı projenin ilk etabında, yatların girişini sağlamak için Pamucak sahiline 600 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde giriş kanalı yapılacak. Projenin tamamlanması halinde, Efes limanından 2 bin 500 yıl içinde yaklaşık 9 kilometre çekilen deniz, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan antik kentle yeniden buluşturulacak.
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ihalesi yapılacak projenin tarihe dokuya zarar vermeden büyük titizlikle yürütüleceğini belirtti.
Eroğlu, projenin ilk etabını oluşturan yat limanın boyunun 250, eninin 100 metre olacağını bildirdi. 
Tabii sit alanı olan bölgeye ilk etap çalışmaları kapsamında bin 620 kazık çakılacağını kaydeden Eroğlu, "Giriş kanalının duvarları tarihi dokuya uygun şekilde yöresel dikdörtgen kesme taş bloklarla kaplanacak. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın 35 İzmir Projesi'nin en prestijlilerinden olan Efes Antik  Kanal Projesi ile antik kenti tam 2 bin 500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacağız." ifadelerini kullandı.