Konut Haberleri
13 Haz 2016 17:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:25

Düzenleme geldi! Yeni binalarda 5 yıl Emlak Vergisi yok

Bina harcı ve imarla ilgili harçlara ilişkin istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisi talep edilmeyecek.

Düzenleme geldi! Yeni binalarda 5 yıl Emlak Vergisi yok
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok kuvvetli bir paketi gelecek günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aktaracağını ifade ederek, "Burada vergi ile ilgili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın alanına giren ticaret kanunuyla ilgili düzenlemeler olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla ilgili çalışmalar olacak" dedi.

Arazilerde Emlak Vergisi...

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacaklara ilişkin bilgi veren Canikli, yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılar ile bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtların damga vergisinden, söz konusu kağıtlara ilişkin işlemlerin harçtan istisna edilmesinin sağlanacağını açıkladı.

Canikli, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara bina harcı istisnası ve imarla ilgili harçlara ilişkin istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirileceğini söyledi. Yatırımlar için iktisap olunan veya bu yatırımlar için tahsis edilen arazilere Yatırım Teşvik Belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti sağlanacağını ifade eden Canikli, yurt dışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerin harçlardan düzenlenen kağıtların da damga vergisinden istisna edileceğini belirtti.

Canikli, şirket kuruluş ve şube açma izinlerine ve şirketlerin kapatılmasının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve azaltılmasına ilişkin düzenlemeler bulunduğunu aktardı.

Tasfiye süreçleri kolaylaşacak

Şirketlerin kuruluş aşamasındaki defter tasdik işlemlerinden bundan sonra harç alınmayacağını dile getiren Canikli, "Tacirlerin veya şirketlerin kurucularının imzalarını gösteren sirkülerlerin noter yerine ticaret sicilinde yapabilmelerine imkan sağlanacak. Bu hem parasal tasarruf sağlayacak hem de zaman kazandıracak. Şirketlerin tür değişikleriyle tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak"dedi.

Türkiye'nin iş yapma kolaylığı açısından 189 ülke arasında 55'inci sırada olduğuna dikkati çeken Canikli, bu sıranın daha da yukarılara taşınması gerektiğini söyledi. Şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik formalitelerin bertaraf edileceğini dile getiren Canikli, şirket kuruluş maliyetlerinin azaltılarak kuruluşun daha kısa sürede ve az maliyetle yapılmasının sağlanacağını belirtti.