Konut Haberleri
07 Mayıs 2018 17:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:47

Durbakayım: Konut kampanyasına destek artmalı

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut alımı için başlatılan kampanyaya Merkez Bankası ve özel bankaların da dahil olması gerektiğinin altını çizdi.

Durbakayım: Konut kampanyasına destek artmalı
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmalarının önemli olduğunu ve buna Merkez Bankası ve özel bankaların da dahil olması gerektiğini belirtti. 

Durbakayım, konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasının gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

Emlakdream'in haberine göre; konut ihtiyacının halen çok fazla olduğunu anlatan Durbakayım, “Buna rağmen faizlerdeki aylık bazda 1,3 seviyelerindeki yüksek oran ve belirsizlik alım kararlarının ertelenmesine neden oluyor.” dedi.

Durbakayım, kredi faizlerinin konut satışlarını ne ölçüde olumsuz etkilediğini görmek için ipotek satışlara bakmak gerektiğini aktararak, “Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 oranında azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir
göstergesidir. Faizlerin yüksekliğinin ötesinde bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmaları da ipotekli satış oranlarının dip seviyeleri inmesine neden olmaktadır.” diye konuştu.

“Özel bankalar da buna dahil olmalı”

Diğer taraftan faizlerin daha da yükselmesinin, ekonominin dinamosu olan inşaat sektörüne sarsıcı bir darbe indirmek anlamına geldiğini dile getiren Durbakayım, şöyle devam etti:

“Yüksek faiz oranları, alımlar üzerinde baskı yaratırken konut üretimindeki maliyetleri de artırmaktadır. Aynı zamanda konut üreticilerinin yatırım maliyetlerini de olumsuz etkiliyor. Tamamen durgunluğuna giren arz ve talep dengesi, Türk ekonomisindeki dengeleri de alt üst ediyor. Sonuç olarak kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok çok önemli bir hamle. Ancak merkez bankası ve özel bankalarının bu kampanyaya dahil olması gerekir.”