Sektörel
26 Oca 2013 14:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:15

Dünyayı statla fethedecek

Mersin Stadı'yla spor kompleksi inşaatı işine giren Limak Holding'in patronu Nihat özdemir, dünyaya açılacak. özdemir, "Mersin'i 5 ayda bitireceğiz. Bu referansla Arap, Afrika ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri'ne gireceğiz" dedi

Dünyayı statla fethedecek

Bu hafta Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Fenerbahçe eski başkanvekili Nihat Özdemir'le bir araya geldik. Gaziantepspor, Rizespor, Siirtspor ve Kosova'da Prizren'in basketbol takımına sponsor olan Özdemir, şimdi yeni stadyum ihaleleleriyle gündemde. Mersin Stadyumu'nu mayıs ayına kadar bitirmeye çalışan Özdemir, bu referansla Arap ve Afrika ülkeleriyle Türk Cumhuriyetleri ve Rusya'ya açılmayı planlıyor.

* Sporla içli dışlı olmanıza rağmen sponsorluklarınız pek gündeme gelmiyor.
Kültür ve sanat kadar spora da önem veriyoruz. Gaziantep'teki çimento fabrikamız Büyükşehir Belediyespor'un ana sponsoru. Kulüp çok düzgün yönetiliyor. Altyapı ve amatör sporculara önem veriyor. Birçok önemli sporcu yetiştirdi. Bunun dışında Rizespor'un da ana sponsoruyuz. Kulübün birinci lige çıkmasını istiyoruz. Siirtspor, Urfa ve Ergani'de de sponsorluklarımız var.

* İnşaat yapmak müteahhitlik işidir. Spor kompleksi yapmak ise biraz bu alana yakın olmayı mı gerektiriyor? Ya da bunun avantajını yaşıyor musunuz?
Fenerbahçe'de uzun dönem yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliği yaptım. Bu görevlerim sırasında Şükrü Saracoğlu ve Ülker Sports Arena'nın yapılmasına şahitlik ettim. Saracoğlu hâlâ Türkiye'nin her yönüyle en iyi tesisidir. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da bile eşine az rastlanır bir kapalı salondur. Burada tecrübe kazandım. Avrupa ya da Amerika'ya gittiğimde oralardaki sahalar ilgimi çeker, incelerim. Mesela Arsenal'ın stadını çok beğenirim ve maç izlemeye giderim.

* Yeni stadyum projeleriyle ilgileniyorsunuz. Bu yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Yalnız Türkiye'ye bakmayalım. Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Doğu Avrupa, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Rusya gibi ülkelerde de spora ilgi her geçen gün artıyor. Futbola ilgi artınca stadyum projeleri de gündeme geliyor. Türk müteahhitleri bu ihalelere giriyor. Hükümetimiz 21 stadyum ihalesinde çok doğru bir karar verdi. Bunların yenilenmesi, yapılması şarttı. Mersin Stadyumu'nda eski müteahhitle sorunlar olmuş. Firmamızı ihaleye davet ettiler. Hem spora olan ilgimden hem de bu alanda tecrübe edinmek istediğimden dolayı iyi bir fiyatla ihaleyi aldık. Mevsim kış, mayıs sonuna kadar yetiştirmeye çalışıyoruz.

SPOR TERÖRÜ ÇÖZER
* Çalışmalar hangi aşamada?
İyi gidiyor... Yeni yıl itibarıyla başladık. Üç vardiya çalışıyoruz, inşallah mayıs sonuna yetiştireceğiz. Stadyum işini hem Türkiye'de hem de Arap ve Afrika ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ile Rusya'da sürdüreceğiz. 5 ay gibi kısa bir sürede Mersin inşaatını yetiştirmek büyük bir referans olacak.

* Siz Doğulu bir işadamısınız. Orada birçok kulüp ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Birçoğu iflasa sürüklenmiş durumda. Bu bölgeden spor yatırımı konusunda teklif geliyor mu?
Spor toplumu meşgul eden, gençlerin gelişimi için gerekli olan bir alan. Doğu ve Güneydoğu gibi bölgelerde terörün önlenmesi açısından da katkısı büyük. Çocuklar okul dışındaki zamanlarını spor ile geçirmeli. Bayan ve erkek futbol, basketbol, voleybol takımları desteklenmeli.

FEDERER'LE AYNI GİYİNİYOR
* Sporla aranız nasıl? İyi bir sporcu musunuz?
1996'dan bu yana spor yapıyorum. Her sabah yürürüm, koşarım, pilates yaparım. Teniste çok iddialıyım. Her ülkede tenis oynayacak hocalarım var. Hayalim Roger Federer'dir. Onu hem spor ahlakı hem de başarısından dolayı çok severim. Keşke onun gibi oynayabilsem. Üzerime giydiğim bütün tenis takımları, çorabımdan ayakkabıma, şortumdan tişörtüme kadar Federer'in giydikleriyle aynı. Sidney'de giydiklerini de çok beğendim. İlk yurtdışı seyahatimde alacağım. Ne giymişse hepsi var. Federer, İsviçre centilmenliğini ve hırsını kortlara taşıyor. Ben de onun gibi centilmen olmaya çalışıyorum. Kırk yaşımdan sonra kayak yapmayı da öğrendim.

İNGİLTERE MODELİ İÇİN ERKEN
* Futbolda İngiltere ligi modeli gündemde... 4 büyükleri bu yeni model nasıl etkiler?
İngiltere'deki Premier Lig anonim şirket gibi. Bizdeyse Türkiye Futbol Federasyonu bu işlerin organizasyonunu yapıyor. Dolayısıyla bizim için bu model erken. Önümüzdeki 5 yılda Süper Lig bu kapsama girebilir.

KOSOVA'DA PRİZREN'E SPONSOR OLDUK
* Yurtdışında da birçok işiniz var. Bu bölgelerde sponsorluk çalışmanız olacak mı?
Kosova'daki Prizren adeta Türk şehri gibi... Buranın basketbol takımına sponsor olduk.

* Türk futbolunun en çok tartışılan konusu altyapı. Altyapıda eksiklikler neler?
Şu anda altyapıya önem veren kulüp sayısına baktığımız zaman bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu rezerv lig olayı çok konuşuldu. Ben de canı gönülden isterim.

VERGİ YÜKSELİRSE DÖRT BÜYÜKLER DE ÖDEYEMEZ
* Türkiye'de sporculardan alınan vergiler oldukça düşük. Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenlemesi olacak. Siz ne düşünüyorsunuz?
5 yıl önce Ankara'da yüzde 15 stopaj uygulanmasına karar verildi. Bugün birçok Anadolu kulübü ödeyemiyor. Gelirleri yok ve her geçen gün de borçları artıyor. Bu şartlarda bile ödenemezken, Gelirler Kanunu'na dahil edilirse iddia ediyorum dört büyükler dahi ödeyemez.