Röportaj
01 Ara 2014 10:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:14

Dünya’nın yeni altın merkezi Yenibosna

Kapalıçarşı’yı Kuyumcukent’te toplayan Kuyaş gayrimenkul, şimdi de Yenibosna’da altın merkezi yaparak Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor

Dünya’nın yeni altın merkezi Yenibosna
Geçmişe dönük konuşmak istiyorum, halka arz nasıl gidiyor?

Biz zaten halka arz edilmiş bir kooperatiftik yüzde 100’de halkta olan bir kooperatif. Daha sonra şirketleştik. Tamamı halka arz edilmiş bir şirketten borsada işlem görebilen bir şirket halini aldık zamanla…

Peki kaç defa temettü dağıttınız?
3 defa yanılmıyorsam, hedefimiz her sene ortaklarımıza birşeyler verebilmek, bunun çalışması içerisindeyiz inşallah bunun çalışmasını bu vaziyette devam ettireceğiz.



Borsadaki çıkışla şu anki durum arasında nasıl bir getiri sağladığını düşünüyorsunuz?
Bizimki yönetilen birşey olmadığı için aslında tam manasıyla özgür bir hisse senedi yani, biz ilk borsaya başladığımız zaman yaklaşık 1815 ortağımız vardı. Ortak sayısını şimdi göremiyoruz ancak genel kurulda cetvelleri elimize alarak görebiliyoruz. 2014 yılının başında yapmış olduğumuz genel kurulda 2700’e ulaştığımızı gördük. Işlem hacmimiz şuan için gayet iyi ama zannediyoruz ki aynı grupların içinde dönüyor.

Yani sizin hisselerinize güveniyorlar?
Yani çok fazla dışarıya gittiğini zannetmiyorum. Bizi ve hisselerimizi bilenlerle devam ediyoruz.

Borsaya açılma sürecinde hiç yabancı yatırımcılarla görüştünüz mü hiç blok hisse almak isteyen oldu mu?
Oldu tabi ama biz dikkate almadık bizim amacımız Türkiye’de bir ilki başarmaktı. Bu da daha önce bir kooperatif olarak kurulmuş olup onu bir şirkete dönüştürmekti. Bunu da yaptık biliyorsunuz kooperatifleri şirkete dönüştürmek çok zor ve zahmetli bir iştir çok uzun yıllar alıyor. Kooperatifin tamamıda şirketin ortağı olunca sıkıntı yaşamadık, Bence Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olduk bütün koperatiflerede bunu tavsiye ediyoruz. Türkiye’de kurumsallık sadece sözde var biz o konuda kendimize güveniyoruz. Kooperatiflerin şirketlerle birleşmesi bizimle oldu ve borsaya açılmalarıda bizlerle oldu. Bence tüm araştırmalara ragmen control edilebilir hesap verilebilir olmak daha iyi birşey. Hesabınızı masanın üzerine koyabiliyorsanız ortaklar açısından çok önemli, ben koperatif haline bakıyorum birde şimdiki haline bakıyorum sorulan sorular birbirinden çok farklı, genel kurullarda çıkıyorsunuz herkese hesabınızı veriyorsunuz yani. Biz insanız hata yapabiliyoruz, önemli olan 2 veya 3. Bir gözün bu hesaplara bakıyor olması.



Sayenizde sanırım bir altın saklama merkezimizde var bizim biraz bundan bahsedebilirmiyiz sanırım bu Türkiye’de bir ilk...
Tabi ilki yok tabi biz Merkez Bankası’nın Karaköy’deki merkezi veznesini de buraya taşıdık. Türkiye Cumhuriyeti’nin altınları İsviçre’de bir bankada saklanıyormuş, hani diyoruz ya altın rezervlerimiz diye onlar işte. Altın saklama merkezleri çok farklı oluyor zeminin altında falan bu beni üzdü neden oraya böyle bir kira veriyoruz. Biz hem ülkemize hizmet etmek, hem de sektöre hizmet etmek hem de bir değer yaratmak adına, oturduk, planladık ama Türkiye’de bir örneği yok ki öyle göründüğü kadar kolay değil. Çok uzun sürdü bir kasa dairesi yapacaksınız ki saklama merkezi yapacaksanız…

Tonlarca altın saklamak için…
Bunun şartları ne olacak, durumu nasıl olacak, hangi araçlar girecek falan bunlar çok önemli tabiki. Bunların hepsi bir süreç alıyor yani çok sükür o bitti. İnşaatımızda devam ediyor bir sapma olmazsa 2015 sonunda teslim edeceğiz onları.

Türkiye’nin tüm altınını saklayabilecek miyiz?
Biz Türkiye’nin ötesine geçtik. Türkiye’nin tüm elması, altını gümüşü,  bir de Kafkas ülkelerinin rezervlerini saklayabileceğiz. Dün İsviçre’ye götürülebiliyorsa zamanla buraya da getirilebilecek. Tüm dünya değil de Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar dedimiz zaman …

Ton olarak bir kapsamı var mıdır?
Ben bu konuda etkin değilim birşey diyemem onu onlar bilirler çok özel bir konu olduğu için ne büyüklüğünden bahsedebiliyoruz need tonajından  ama şunu söyleyebilirim büyük kamyonlar kasa dairesinin içerisine girebilecek, kamyonlar içeriye girecek kapılar kapatılacak güvenlik gerekçesiyle…

O zaman teknoloji olarakta ileride…
Tabiki son teknolojiyi kullanıyoruz Şu anki merkez bankalarının hepsinden daha donanımlı niye çünkü hepsinde bir eksiği görerek bir artıya geçtik, çok donanımlı bir bina yaptık. Erdem Bey en son geçen gelmişti yine aynı şeyi söyledi..

Burada bir ilave yapayım sadece altın borsası değil mevcut binanın yanında birde bizim içiin bir bina yapıyoruz. Bu binada da çok fazla ofis yapmayacağız 60 tane falan olacak sadece sektörle ilgilenen altında değil, gümüş, elmas ve kıymetli taşlar borsasıda burada olacak bu sektörüle ilgilenen arkadaşlara hemen borsanın yanında çok özelllikli kendine has bir bina yapacağız şuan birşey diyemiyoruz daha sonra satışla ilgili bilgisini vereceğiz.

Ne zaman şekillenir bu ?
2015’te şekillenir herhalde. Binamızda belli bir aşamaya gelmiş olur ondan sonrada lansmana çıkarırız diye düşünüyorum. Şimdilik ön talep topluyoruz, buraya her parası olanı almayacağız seçici davranacağız

Buraya artık birşey katması gerekiyor yani?
Yani ben katmadan ziyade sektöre ilgili olsun aynı sektörden olsun istiyorum aynı dili konuşabilen yönetim mensupları olursa çok daha avantajlı olur diye düşünüyorum.

Biraz da Kuyumcukent’e gelelim  ilk başta bir kuyumcu merkezi olarak tasarlandı ama şuanda bir evlilik merkezi olma yolunda devam ediyor. İlk yatırım yapanlar nasıl memnun mu?
Orayla alakalı çok fazla birşey söyleyemeyeceğim biz yatırım şirketiyiz. İşlerimizi tamamlıyoruz kat mülkiyetlerini alıyoruz yasa gereği kat maliyetleri kurulunu oluşturuyoruz ve oranın yönetilmesini onlara bırakıyoruz.


Ama belli bir seviyeye gelene kadar biz yönettiğimiz için genel bir bilgi vereyim yine de. Şimdi  sorunuzun bir bölümü şöyle burası sonradan böyle oldu diye, olmadı aslında burası direk kuyumculuğun merkezi haline geldi. Aşağıda mevcut 1000 atölye var burada da 400 atölye var. Toplamda 1 400 atölye var bence amacına ulaştı zaten. Çünkü bizim amacımız Kapalıçarşı çevresindeki bütün imalatçıları buraya toplamaktı. Bu imalatçıları ürettikleri yerden bir perakende çarşı olsun diye düşündük şu anda imalatçılar yüzde 100 doluluğa ulaştı. Yer yok artık altın borsası biliyorsunuz. Karaköy’deydi oradaki yerini kapattı. Şu anda Kuyumcukent’te geçici olarak ikamet ediyorlar. Türkiye’ye gelmiş altınlar fiziki olarak Kuyumcukent’ten teslim ediliyor. Bu sefer bu işi yapanlarda buraya gelmeye başladı. Bizim burada sekteye uğrayan grubumuz neresi perakendecilik oldu.

Önemli olan doğru yeri doğru şekilde kullanmak İstoç 20 sene boş kaldı şimdi İstoç’tan yer bulmak mümkün değil. Gelelim insanların buradan kazanıp kazanmadığına koperatif dönemindeki fiyatlarla ister bunu altına bölün isterseniz dolara bölün hepsi çok büyük para kazandı.

Mesela ?

Basit bir örenek söyleyeyim… Atölyelerde metrekare fiyatı net 750 dolardan girdiler, bugün 4 bin dolar, yan hizmet mağazası 10 bin dolara da var, metrekaresi 5 bin dolara da var. o kurada çektiği yere bağlı olarak, onlar da bin 350 dolara aldılar. Mağazalara gelelim onlarda 1 650 veya 2 bin dolar arası aldılar geçenlerde 60 metrekare bir yer, 960 bin dolara satılmış. Yani 450 metrekare bir yere yıllık 450 bin dolar istiyor. En kötüsü 5 bin dolar diyebilirim. Burayı da yapmamızın yeni alternatif ürün sunduğumuz için biraz gecikti ama burada da bizim bitti yukarı ofislerden hiç satılacak yerimiz kalmadı.  Dükkanlarda da 25 tane falan kaldı. Bundan sonra da başka bir Kuyumcukent yapılmayacağına göre hep artacaktır.

Başka yerlerde yatırım düşünür müsünüz ?
Yapmış olduğumuz proje, hem ülkemize, hem sektörümüze, hem de şehrimize çok büyük yardımları olan bir proje, bundan sonra yapacağımız projeler hep bu yönde olacak.

Konu oraya gelmişken yeni yatırımlar yeni projeler…
60 tane ofis… Bizim işimiz de bu şekilde zaten yükü az ama parası çok… 60 tane ofisimiz 200 milyon lira getirisi var, tabi bizim şirket olarak hedeflerimiz var. Elimizde 2 tane arsamız var bir tanesi 4 200 metre. Onu hem Karat Istanbul hemde altın borsası olarak değerlendiriyorum. Karat Istanbul projesi değişti zaten Borsa Istanbul yaptık. Onun haricinde elimizde 8 500 metrelik bir arsamız daha var. Onu da 2015 yılında geliştirip lokasyona sunmayı düşünüyoruz. Bu iki projein dışında gene bölgede bir konut projesi düşünüyoruz. Kentsel dönüşümde olabilir, arsaya da yapılabilir veya ortaklıkta olabilir görüşmelerimiz sürüyor.



Kaç dairelik bir yer düşünüyorsunuz?

Tabiki proje çıkabilecek bir yer olmalı. En az 200-300 dairelik bir proje olabilir. Yani çalışmalarımız o doğrultuda… Yine sektöre faydalı olabilecek doğru lokasyonda, doğru bir proje bulursak bir çok çevreden isteklere cevap verebilecek doğrultuda bir proje yapmayı düşünüyoruz. Ben yine söylüyorum bizim gibi sektörleri belli bir noktaya toplayan projelerin yakınınada konut projeleri yaparlarsa böylece trafik sorununada çözüm bulmuş olurlar.

Peki yeni yapmak istediğiniz pojelerde ortaklık düşünüyor musunuz ?
Kapalı değiliz yani projenin büyüklüğüne gore değişir, stratejik bir yer olursa eğer ortaklı da yaparız.

Bundan sonra konutta veya ticari alanda bir proje hedefliyormusunuz? Veya yeter artık biz büyüdük bırakacağız mı diyorsunuz?
Yok hayır… İnşaat şirketiyseniz böyle birşey demenize gerek yok. Durduğunuz sure de yok olmayı kabul etmişsiniz demektir. Bisiklet gibi düşünün, pedal çevirmediğiniz sürece düşersiniz, ticaret yapan içinde böyle mutlaka birşeyler yapmalı hele hele bizim gibi halka açık şirketlerde iş yapmıyorsanız herkesin parasını verir gidersiniz.