Konut Haberleri
25 Tem 2012 09:38 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:34

Dünyanın Merkezine Kabe'nin Bulunduğu Alan

Suudi Arabistan’da yapılan araştırmalar sonucu Kâbe’nin dünyanın merkezi olduğu iddia edildi

Dünyanın Merkezine  Kabe'nin Bulunduğu Alan


Uzmanlar Kâbe'nin dört köşesinin en ufak bir sapma olmadan pusuladaki dört ana yöne denk geldiğini ifade etti.

Umm el Kura Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Halid Babtin, El Arabiya'ya yaptığı açıklamada, “Kâbe'nin iki ana köşesi, doğuya bakan Hacer-ül Esved köşesi ile güneye bakan Yemanî köşesidir. Bu köşeler Hz. İbrahim döneminde atılan temeller üzerine inşa edildi. Irakî ve Şamî köşelerini ise Kureyşliler Kâbe'ye ekledi” dedi.

Hacer-ül Esved, Kâbe'nin en önemli köşesi. Zira hac ibadeti sırasında hacılar Kâbe'yi tavaf etmeye bu noktadan başlıyor ve tavaf bu noktada son buluyor.

FİNLANDİYA'DA ORUÇ TÜRKİYE'YE GÖRE

Hacer-ül Esved'in cennetten gelme bir taş olduğuna inanılıyor. Hacılar mümkünse bu taşa el yüz sürmeye, mümkün olmazsa da hiç değilse taşı uzaktan görmeye çalışıyor. Hacılar daha sonra Irakî köşesi denilen kuzey köşesinde buluşuyor.

Dr. Babtin, “Hz. Muhammed, sağ eliyle Yemanî köşesine dokunur, oradan Hacer-ül Esved'e yürür ve dua ederdi. Daha sonra Hacer-ül Esved'e dokunur ve tavafına devam ederdi” dedi.

ŞAMÎ KÖŞESİ TAVAFIN YARISI

Hacılar, hac sırasında tavafın yarısında Şamî köşesi olarak da bilinen batı köşesine ulaşıyor. Buraya Şamî köşesi adının verilmesinin nedeni ise o dönem Müslümanların Yakındoğu ve Mağrip bölgesindeki ülkeleri fethetme isteği. Batı köşesinin yönü tam olarak bu ülkelere işaret ediyor.

Hacer-ül Esved'de tavafı bitirmeden önce hacılar son olarak güneydeki Yemanî köşesinden geçiyor. Buraya Yemanî köşesi adı verilmesinin nedeni ise Yemen topraklarının İslam tarihine yaptığı katkı.

Hürriyet