Konut Haberleri
29 Eyl 2017 11:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:27

Dünyanın en ucuz benzini hangi ülkede?

Türkiye yıllardır dünyanın en pahalı benzinlerinden birini kullanıyor. Son zamlardan sonra benzinin litresi neredeyse 5 buçuk liraya yaklaştı. Emlakeki.com editörü Seçil Selen dünyadaki benzin piyasasını mercek altına aldı, 'Herkesin deposu Türkiye'deki kadar pahalı mı doluyor?' sorusuna cevap aradı

Dünyanın en ucuz benzini hangi ülkede?
SEÇİL SELEN/ İSTANBUL

Türkiye’de otomobil sahibi olanları kara kara düşündüren benzin fiyatları her geçen gün daha da yükselen ücretleriyle yeni rekorlara imza atıyor. Dünyada petrol fiyatları can çekişirken, Türkiye’de ise benzinin satış fiyatı her daim ivmesini yukarı yönde hareket ettiriyor.

TÜRKİYE’DE BENZİN ALMAK YÜREK İSTER

Bu ayın başında yapılan zammın ardından İstanbul'da benzinin litre satış fiyatı 5,18 liradan 5,27 liraya yükselmişti. Dünyada 1 litre benzin en pahalı satıldığı ülke 5,47 TL ile Hong Kong olurken Türkiye bu klasmanda Hong Kong ile kıyasıya bir rekabete girişti.

DÜNYADA DÜŞÜYOR BİZDE YÜKSELİYOR

2008 yılında petrolün varili 147 dolar ile en yüksek seviyeyi gördüğü zaman Türkiye’de 1 litre benzin 3,61 TL’ye satılıyordu. Bugün petrolün varil fiyatı 54 dolar olmasına rağmen benzin fiyatı neredeyse o zamanki fiyatın yarısından daha fazla.

100 LİRALIK BENZİNDE 60 LİRA VERGİ

Ortaya çıkan  bu mantıksız tablonun en önemli nedeni ise herkesin tahmin ettiği gibi benzinin üstündeki ağır vergi yükü.  EPDK raporlarına göre, Türkiye’de ürün fiyatı 1.04 lira olan benzin; rafineri, ÖTV+KDV, gelir payı, ana dağıtım şirketi ve bayi marjlarının eklenmesiyle pompada 5 lirayı aşıyor. Yani devlet 100 TL’lik akaryakıtın ortalama 60 lirasını vergi olarak alıyor.

1 LİRA 40 KURUŞA SATAN DA VAR

Tabi tüm dünyada durum böyle değil. Öyle ki kimi ülkelerde büyük büyük motorlu arabalarınızın deposunu sudan ucuz fiyatlara doldurmanız da mümkün. Lagos’ta benzinin litresi bugün sadece 1 lira 40 kuruş. Bu Lagos’u aynı zamanda dünyanın en ucuz benzinini kullanan ülke durumuna getiriyor. Listede Lagos’u izleyen Dubai’de benzinle suyun fiyatı da neredeyse kafa kafaya. 
ETİKETLER
#benzin #ülke