Güncel
07 Mar 2021 13:06 Son Güncelleme: 07 Mar 2021 13:06

Dünyanın en pahalı ikinci evi Zeki Paşa Yalısı seçildi

Kanada'da yayınlanan ünlü emlak dergisi Point2Homes, dünyanın en pahalı evlerini sıraladı. Listenin ikinci sırasında Boğaz'daki ünlü Zeki Paşa Yalısı yer aldı.

Dünyanın en pahalı ikinci evi Zeki Paşa Yalısı seçildi

Dünyaca ünlü emlak sitesi Point2Homes, dünyanın en pahalı 10 evini açıkladı. İlk sıraya Ekim 2020'de Los Angeles'ta 95 milyon dolara satılan mega yapı yer aldı.

Takvim'de yer alan habere göre; bugünkü değeri 100 milyon dolar olan ve 12 yatak odası, 21 banyo, 5 bar ile helikopter pistinin de olduğu bu eşsiz malikane zirveye yerleşti.

95 milyon dolar fiyatıyla ikinci sırada ise İstanbul'un dillere destan yapısı Zeki Paşa Yalısı bulunuyor. 

ZEKİ PAŞA YALISI KİMİN? 

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün hemen altında bulunan barok tarz türü mimariye sahip olan yalı, asıl olarak kayalara oturtulmuş. Hem deniz hem de bahçe tarafından girişi bulunuyor. 23 oda, 5 salon ve 8 banyolu Zeki Paşa Yalısı kimin sorusunun cevabı karışık. Dillere destan Zeki Paşa Yalısı dünyanın en pahalı ikinci evi seçildi.

Tarihe tanıklık eden ve 70 civarında vasisi olan yalıya biçilen fiyat tam 95 milyon dolar. İstanbul'un simge yapılarından olan yalı, Tophane Müşiri Mustafa Zeki Paşa için inşa edildi. 

Tophane Müşiri Mustafa Zeki Paşa'nın 4'üncü kuşak torunları arasında bulunan Gökhan Atasever, Zeki Paşa'nın mal varlığının tespiti için 2015 yılında dava açmıştı.

Miras için hukuk mücadelesine devam eden Atasever, 70'e yakın diğer vasilerin kendisine ulaşması için çağrıda bulunmuştu.

Zeki Paşa Yalısı'nın mimarı Valaury, Fransız levantlerinden bir zat olarak Osmanlı Bankası ve Afif Paşa Yalısı'nın da mimarı arasında yer alıyor. Bahçedeki sebili ve mermer havuzu, yalının dikkat çeken güzel bir köşesi oluyor.

Yalıda en son olarak "Dömeke Kahramanı" olarak bilinen Gazi Osman Paşa'nın torunu Meliha Baştımar ve çocukları yaşıyordu.

Baştımar Ailesi'nden biraz bahsedilecek olunursa: Kemal Derviş Eylül 2001 tarihinde Londra'da "çocukluk arkadaşım" dediği Kemal Nebioğlu'nun evinde kalmıştı.

Kemal Nebioğlu'nun eşi Rüya Hanım, Nazım Hikmet'in en küçük teyzesi Sare Hanım'ın üvey kızı. Sare Hanım ilk evliliğini Şevket Mocan ile yaptı.

TARİHE TANIKLIK ETTİ

Ünlü Mocan Yalısı'nın, bir başka ismiyle Fethi Ahmet Paşa Yalısı'nın sahibi Şevket Mocan, çok ateşli bir anti-komünist DP milletvekili.

Şevket Mocan'ın baba dedesi Fethi Ahmet Paşa, Pembe Yalı'yı yani Mocan Yalısı'nı inşa etti. Fethi Paşa Korusu olarak bildiğimiz yerin adı bu zattan geliyor.

Atiye Sultan'la evlenen Fethi Ahmet Paşa, cam endüstrisini Paşabahçe'de kuruluyor. Fethi Paşa Korusu'nun eski ismi Nuri Demirağ Korusu olarak biliniyor. İçinde bulunan köşkle birlikte Nuri Demirağ'a aitti.