Ekonomi
24 Tem 2015 07:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:58

Dünyanın en eskisi Japonlar'a satıldı

Uzun süredir gündem de olan ve iş dünyasına yönelik yayın yapan dünyanın en eski ekonomi gazetelerinden biri olan Financial Times, Japon medya devi Nikkei’ye satıldı.

Dünyanın en eskisi Japonlar'a satıldı
İngiliz yazılı medya devi Pearson Grubu’nun bünyesinde bulunan Financial Times için Nikkei’nin biçtiği değer ise 1.3 milyar dolar olarak açıklandı.

1888 yılında kuruldu, en eski ekonomi gazetelerinden biri. Yani dünya çapında finans ve ekonomi çevrelerinin her sabah okumadan işe başlamadığı Financial Times. Dünya gazetecilik tarihine damga vurmuş gazeteler içinde gösterilen Financial Times, 127 yıllık tarihinde ikinci kez satıldı. Ünlü ekonomi gazetesini 1957 yılında ilk kez satın alan İngiliz yazılı medya devi Pearson, Financial Times, 160 milyar yen (yaklaşık 1.3 milyar dolar) değerle Japon medya devi Nikkei’ye sattı. Satış haberi sonrasında ise Pearson hisseleri yüzde 2.56 değer kazandı.
Dün Pearson Grubu’ndan sızan bilgilerde Financial Times’ın satışı için düğmeye basıldığı ve Bloomberg, Alman medya devi Axel Springer, uluslararası haber ajansı Thomson Reuters gibi medya devlerinin görüşmeler yapıldı belirtilmişti. Ayrıntılarda Pearson Grubu’nun Financial Times için 1 milyar pound (yaklaşık 1.56 milyar dolar) istediği de iddia ediliyordu. Ancak Nikkei, Financial Times için en yüksek teklifi verdi ve dün akşam üzeri İngiliz ekonomi gazetesini satın aldığını duyurdu.

Pearson Grubu’nun Financial Times’ı satmasındaki en büyük sebep, şirketin önümüzdeki dönemlerde artık eğitim yayınlarına ağırlık vermek istemesi. Pearson Grubu’nun ana gelir kaleminin eğitim sektörü oluşturuyor. Grubun çatısı altında özel okullar, okul kitapları ve dil eğitimi gibi eğitim alanın farklı şirketler bulunuyor. Şirketten paylaşılan bilgilere göre Pearson Grubu geçtiğimiz yıl 4.8 miller pound gelir elde etti ve bu gelirin yaklaşık yüzde 90’ı sadece eğitim alanındaki şirketlerden sağlandı. Bu da şirketin eğitim sektöründeki iştihanı kabartmaya yetiyor.

Financial Times, bölge veya ülkelere göre farklı sürümlerle basılıyor. Bu da ekonomi gazetesinin yerelleşmesini ve elinde belirli bir kitlenin oluşmasını sağlıyor. Pearson Grubu’nun paylaştığı bilgilere göre Financial Times’ın 386 milyon pound (yaklaşık 600 milyon dolar) civarında yıllık geliri bulunuyor. Online, e-gazete ve basılı gazetelerle günde 2.2 milyon kişiye ulaşan Financial Times’ın mobil uygulama ve web sitesine kayıtlı 4.5 milyon abone bulunuyor. Bu abonelerin 600 bini ise aylık düzenli ödeme yapıyor. İngiliz ekonomi gazetesinin sadece Çin’deki kayıtlı abone sayısı ise 1.7 milyon olarak belirtiliyor. Basılı gazetenin günlük tirajı 243 bin, e-gazetenin günlük tirajı ise 387 bin civarında yer alıyor.

FINANCIAL Times’ın satışa çıkıyor haberlerinin duyulmasından sonra ekonomi gazetesini satın almak isteyenler teklif yapmaya başlamıştı. İlk açıklamayı yapan ise Almanya merkezli yayın kuruluşu Axel Springer oldu. Axel Springer, Financial Times gazetesini Pearson’dan satın almaya hazır olduğunu açıkladı. Alman Spiegel dergisinde yer alan bilgilerde görüşmelerin ileri bir aşamada olduğu ve anlaşmaya varılıp varılmadığının birkaç saat içinde belli olabileceği belirtildi. Haberde ayrıca gazeteyle ilgilenen üç alıcının hepsinin dün itibariyle pazarlık sürecini sürdürdüğü ifade edildi.

Rakamlarla Financial Times
1888
Kuruluş yılı

1.3 milyar $
Gazete için biçilen değer

663 milyon $
Elde ettiği yıllık gelir

2.2 milyon
Günlük ulaştığı okuyucu sayısı

4.5 milyon
İnternet sitesine kayıtlı abone sayısı

600 bin
Aylık ödeme yapan abone sayısı

1.7 milyon
Sadece Çin’deki kayıtlı kullanıcı sayısı

243 bin
Basılı gazetenin günlük trajı

387 bin
E-gazeteyi okuyan günlük okuyucu sayısı