Ekonomi
16 Tem 2019 12:11 Son Güncelleme: 16 Tem 2019 12:14

Dünya nüfusunun yüzde 11'i açlıkla boğuşuyor

Birleşmiş Milletler'in yeni açıkladığı raporda dünya genelinde 821 milyonun açlıkla mücadele ettiği belirtildi. Bu sayı dünya nüfusunun yüzde 11'ine denk geliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 11'i açlıkla boğuşuyor

Birleşmiş Milletler'in yeni raporu dünya genelinde açlık mücadelesinin geldiği durumu gözler önüne seriyor. 

Açlık çeken insan sayısı üç yıl üst üste artarak 821 milyona ulaştı. Başka bir deyişle dünyadaki her 100 kişiden 11'i açlık çekiyor. En çok açlık çeken insanın bulunduğu yer ise Afrika. 

Afrika'da açlık çekenlerin oranı yüzde 20. Asya nüfusunun ise yüzde 12'si açlıkla mücadele ediyor. 

BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı David Beasley, "2030'a kadar sıfır açlık hedefimize ulaşamayacağız" dedi.

'Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu' adlı rapor, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile diğer BM kurumlarıyla ortak hazırlandı.

Raporda, açlığın önlenebilmesi için ekonomik ve siyasi önlemler alınması, sağlık hizmeti ve eğitim gibi zaruri kamu hizmetlerinde kesintiye gidilmemesi gerektiği belirtildi.

BM'nin raporuna göre:

821.6 milyon insan yani dünya nüfusunun yüzde 11 açlık çekiyor. Açlık oranının en yüksek olduğu yer Afrika. Kıta genelinde her beş kişiden biri, Doğu Afrika'da ise her üç kişiden biri aç. Afrika nüfusunun yüzde 20'si, Asya nüfusunun da yüzde 12'den fazlası aç, Latin Amerika ve Karayipler'de oran yüzde 7'nin altında.

Açlık, özellikle ihracat ürünlerine bağımlı orta gelirli ve ekonomik büyümenin gerilediği ülkelerde artıyor. Her kıtada kadınlar erkeklerden daha çok açlık çekiyor. Kadın erkek açlığı oranı arasındaki farkın en büyük olduğu yer Latin Amerika 2012'den bu yana düşük doğum ağırlığı oranının azaltılmasında ilerleme sağlanamadı, bu bebeklerin ölüm veya bedensel olarak az gelişme riskini artırıyor.

Dünya genelinde yaklaşık 149 milyon çocuk açlıkla bağlantılı gelişim sorunları yaşıyor