Ekonomi
09 Mayıs 2018 10:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:48

Dünya bankası Türkiye’nin büyüme tahminin yükseltti

Dünya Bankası, 4 ay aradan sonra bu yıla ilişkin büyüme beklentisini 1,2 puan arttırarak yüzde 4,7’ye çıkardı.

Dünya bankası Türkiye’nin büyüme tahminin yükseltti
Türkiye ekonomisinin geçen yıl sergilediği yüksek performansın bu yılın ilk çeyreğinde de devam etmesi, uluslararası kuruluşların beklentisini yükseltmesine beraberinde getirdi. Bir önceki raporunda Türkiye’nin bu yıl yüzde 3,5 oranında büyüyeceğini belirten Dünya Bankası, bu beklentisini yukarı yönlü revize etti. Banka’nın dün açıklanan Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme raporunda Türkiye’nin 2018 yılında yüzde 4,7, 2019 yılında yüzde 4,4, 2020 yılında ise yüzde 4 büyüme kaydedeceği öngörüsüne yer verildi.

BÜYÜME DEVAM EDECEK

Raporda, Türkiye'de enflasyonun ise bu yılın sonunda yüzde 10,4, gelecek yılın sonunda yüzde 9,0, 2020 yılında ise yüzde 8,2 seviyesinde olmasının beklendiği belirtildi. Dünya Bankası raporunda, Türkiye’de cari açığın ise 2018 yılında yüzde 5,7, 2019 yılında yüzde 5,6, 2020 yılında yüzde 5,5 olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Türkiye’nin geçen yıl artan makroekonomik dengesizliklere rağmen güçlü bir büyüme kaydettiği ifade edilen raporda, bu yılın sonunda büyümenin ülkenin potansiyel büyümesine doğru hız keserek yüzde 4,7 seviyesinde gerçekleşmesi öngörüldü.

YOKSULLUK HIZLA AZALIYOR VURGUSU

Türkiye’de yoksulluğun önceki yıllara göre azaldığı ve önümüzdeki dönemde de hızı azalsa da bu düşüş trendinin devam edeceği ifade edilen raporda, seçimler öncesinde genişlemeci ekonomi politikalarının devam ederek talebi desteklemeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Raporda temel riskler ise enflasyon ve küresel mali koşullarda sıkılaşmanın sonucunda dış finansmanın zorlaşması, finansman maliyetlerinin artması ve dış dengenin zayıflaması şeklinde sıralandı. Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 10 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedilen raporda, son aylarda çift hanelerde seyreden çekirdek enflasyonun manşet enflasyonu da artırabileceği belirtildi.

BORÇLARIN BÜYÜK KISMI UZUN VADELİ

Dünya Bankası raporunda borçların büyük kısmının uzun vadeli olmasına rağmen Türk Lirası’ndaki zayıflamanın ve maliyeti artan dış finansmanın şirketlerin bilançolarını olumsuz yönde etkileyebileceği belirtildi. Bu durumun makro finansal riskleri artırdığı kaydedilen raporda, bankaların toplam sermaye yeterliliğinin yüzde 16, sorunlu kredilerin ise yüzde 3 seviyesinde olduğu bildirildi.